Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Víťazom festivalu Hory a mesto je film Po stopách Džingischána

Víťazná snímka je takmer trojhodinovou odyseou, pod ktorú sa podpísal Tim Cope a Richard Dennison.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Víťazom filmovej prehliadky Hory a mesto 2012 sa stal film o 10.000 kilometrovej púti Austrálčana Tima Copea z Mongolska do Maďarska na koni, ťave aj peši - Po stopách Džingischána.

Film vyhral Grand Prix aj na vancouverskom festivale horských filmov VIMFF 2012. TASR informovala Zuzana Golianová z Hory a mesto.

"Pôvodne sme váhali, či zaradiť do programu trojhodinový film, keďže festivalová štruktúra programových blokov uprednostňuje skôr kratšie alebo stredometrážne filmy. Nakoniec sme sa rozhodli venovať Džingischánovi samostatný blok a ukázalo sa, že sa to oplatilo," povedal o najlepšom filme tohtoročného festivalu jeho programový riaditeľ Alan Formánek a dodal: "Tento film bol vypredaný, ľudia sa naň už vopred tešili a hovorilo sa o ňom skôr, než sa premietal."

Víťazná snímka je takmer trojhodinovou odyseou, pod ktorú sa podpísal Tim Cope a Richard Dennison. Porota film ocenila za "silný osobný príbeh, ktorý ponúka pohľad na úžasnú cestovateľskú a zároveň osobnú púť, pri ktorej cestovateľ, ktorý sa sám filmoval, prešiel hlbokým vnútorným a znateľným vonkajším prerodom".

Cenu v kategórii VZDUCH získal v Bratislave humorný film o dvoch priateľoch, ktorí testujú hranice voľného lietania a priateľstva Verím, že dokážem lietať - Let Francúzikov. V kategórii VODA porotu najviac oslovil americký film Solitér za poetické zobrazovanie lyžovania a snowboardingu v odľahlých horských oblastiach. Do USA poputuje aj cena za najlepší film v kategórii SKALA, ktorý získal film Zima za pravdivý príbeh zimnej expedície.

Cena v kategórii ZEM zostáva na Slovensku. Patrí režisérovi Pavlovi Barabášovi za jeho najnovší film Príbehy tatranských štítov. Porota vyzdvihla "zobrazenie unikátnej histórie Tatier". Vo vyhlásení poroty sa ďalej píše: "Bohatá faktografia a unikátne príbehy. Pekné filmové spracovanie množstva informácií týkajúcich sa tatranských štítov a dávnych prvovýstupov na ich vrcholy."

Pavol Barabáš získal aj Cenu Literárneho fondu a to za snímku Pygmejovia - deti džungle, pri ktorom porota ocenila najmä spojenie cestovateľských a režisérskych skúseností, vďaka ktorým sa filmárovi podarilo dostať sa do bezprostrednej blízkosti plachých prírodných ľudí.

Cenu adidas Terrex pre začínajúceho slovenského filmára získal režisér Michal Holečko za filmový príbeh športovca, ktorý celý svoj život zasvätil cyklistike Trail on. Cenu V4 Prix si odniesol portrét poľského vizionára voľného lezenia Piotreka Korczeka Deklarácia nesmrteľnosti. Porota udelila aj špeciálnu cenu - britskému filmu Danny Macaskil - priemyselné revolúcie o škótskom talentovanom trial jazdcovi, ktorý objavil krásny rozpadávajúci sa železničný park.

Medzinárodnú porotu tvorili poľská filmárka Eliza Kubarka, poľský fotograf David Kaszlikowszki, filmár, nominant Literárneho fondu Tomáš Hulík a novinárka a lezkyňa Silvia Krpelanová.

Trinásty ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva sa začal 28. marca. V nedeľu večer (1.4.) festival ukončila prehliadka víťazných filmov. V priebehu piatich dní ponúkol 52 filmov, 11 hlavných hostí, 18 prednášok cestoklubov Kino Svet, sedem výstav, víkendové lezecké preteky a ďalšie sprievodné aktivity v nákupnom centre na petržalskej strane Dunaja.