Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Verejnosť môže hlasovať za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Cieľom celého projektu je podľa organizátora motivovať, inšpirovať a podporovať vlastníkov historických pamiatok, aby zodpovedne, ale aj s odvahou pristupovali k ich obnove.

Bratislava 13. marca (TASR) - Verejnosť môže hlasovať za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku. Môže tak rozhodnúť, ktorá z 33 prihlásených súťažiacich získa ocenenie Fénix - Cena Nadácie SPP. Hlasovať sa dá od stredy do 2. apríla na webovej stránke súťaže. TASR o tom informovali z nadácie.

"Nesmierne sa tešíme, že môžeme verejnosti predstaviť ďalšiu várku krásnych obnovených pamiatok. V tomto ročníku sme ich nazbierali spolu 33 z rôznych kútov Slovenska," uviedla správkyňa nadácie Eva Guliková. Verí, že súťaž inšpiruje ľudí, aby si urobili výlet a navštívili ich aj osobne.

Cieľom celého projektu je podľa organizátora motivovať, inšpirovať a podporovať vlastníkov historických pamiatok, aby zodpovedne, ale aj s odvahou pristupovali k ich obnove. Podotkol, že do súťaže sa hlásia rôzne typy pamiatok, ako napríklad hrady, zámky, paláce, kostoly, synagógy či organy a radnice. Do súčasného 17. ročníka sa mohli prihlásiť objekty, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2022 a 2023.

Hlasovanie je súčasťou súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo kultúry SR. Súčasne s hlasovaním verejnosti vyberá odborná porota víťazov ocenenia Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Laureáti získajú sošku bájneho vtáka Fénixa, osvedčenie o udelení ceny a aj finančnú odmenu.