Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Termín rekonštrukcie SNG sa posúva

Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá Foto: TASR/Michal Svítok

Verejná súťaž mala prebehnúť už začiatkom tohto roka, pôvodné podklady však ešte nie sú aktualizované.

Bratislava 11. marca (TASR) - Zverejnenie súťaže na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré ministerstvo kultúry (MK) predpokladalo na začiatku tohto roka, sa posúva. Dôvodom je príprava aktualizovaných podkladov na vyhlásenie verejného obstarávania.

"Súťažiť by sa malo podľa nového realizačného projektu, ktorý pôvodný z roku 2005 upravuje tak, aby sa investičná akcia mohla realizovať ako jeden celok, keďže predtým sa plánovala etapizácia stavby," priblížila pre TASR generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Do nového projektu sú zároveň zapracované všetky aktualizácie z hľadiska ochrany zbierkových predmetov, nových technológií, ako aj nárokov na úroveň a úspornosť osvetlenia. Rovnako je potrebné preveriť náklady z hľadiska aktuálnej cenovej úrovne, lebo pôvodná vychádzala z úrovne roku 2005. "Termín dodania týchto podkladov za SNG je stanovený na prelom mája a júna," poznamenala Kusá.

Keď MK v júli minulého roka zverejnilo predbežné oznámenie, náklady na rekonštrukciu SNG sa pohybovali v sume 28.182.189 eur.

Prebieha sťahovanie zbierok

Galéria uvoľňuje svoje priestory z nábrežia od minulého leta, keď zatvorila svoje stále expozície. Najvzácnejšie zbierky gotického, barokového, starého európskeho a umenia 19. storočia presunula ako prvé. Čiastočne putovali do depozitárov a expozícií vo Zvolene a čiastočne sa reinštalujú do Esterházyho paláca.

Výstava v Slovenskej národnej galérii.
Foto: Foto TASR/Štefan Puškáš
Paralelne sa pracuje na adaptácii časti Hurbanových kasární, na ktorých sa majú nevyhnutné stavebné práce ukončiť v apríli. "Následne budeme sťahovať asi 30.000 zbierkových predmetov do pripravených depozitárov, potom koordinovať presun celej umenovednej knižnice. Na jeseň plánujeme sťahovať administratívnu časť a špecializované prevádzky. Ku koncu roka by mali byť priestory na nábreží uvoľnené," opísala generálna riaditeľka.

Plán je taký, aby bola umenovedná knižnica na jeseň v obmedzenom režime otvorená aj pre odbornú verejnosť.

Súčasťou celého procesu príprav na rekonštrukciu je zatváranie niektorých návštevníckych priestorov v Esterházyho paláci. "Snažíme sa aj k tomuto kroku pristúpiť pozitívne. Preto sme vyhlásili kreatívne provizórium a v marci otvárame Berlinku ako nový spoločenský priestor pre rôzne kultúrne programy, ale aj pre všetkých, ktorí chcú u nás pobudnúť a zíde sa im detská interaktívna zóna, wi-fi miesto a stôl, kde si deti môžu napísať napríklad domácu úlohu," objasnila Kusá.