Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Věra Galatíková patrila k vyhľadávaným dabingovým herečkám

Foto: TASR

Česká umelkyňa bola nositeľkou Ceny Thálie 94 za úlohu Hekabé v inscenácii Euripidovej tetralógie Pokoritelia Tróje z pražského Labyrintu.

Zlín/Bratislava 19. augusta (TASR) - Věra Galatíková patrila k vyhľadávaným dabingovým herečkám a svoj hlas prepožičiavala napríklad slávnej Francúzke Annie Girardotovej. Slovenskí diváci si ju pamätajú ako starostlivú riaditeľku z epizód filmu režiséra Ludvíka Ráža My všichni školou povinní. Od narodenia umelkyne uplynulo dnes, v nedeľu 19. augusta, už 80. rokov.

Věra Galatíková sa narodila 19. augusta 1938 v Zlíne. Absolvovala Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, potom účinkovala na doskách Východočeského divadla v Pardubiciach a v pražskom Činohernom klube. Neskôr pôsobila v Divadle S. K. Neumanna, Mestských divadlách pražských a svoju divadelnú kariéru zavŕšila v Národnom divadle v Prahe, kde vystupovala od roku 1993.

Vo filme na seba výrazne upozornila už v roku 1967 v snímke Františka Vláčila Údolí včel. Ďalšie zaujímavé filmové úlohy ju čakali na prelome 60. a 70. rokov 20. storočia, keď sa objavila napríklad v dielach Všichni dobří rodáci (1968), Ohlédnutí (1968) alebo Skřivánci na niti (1969).

Herečka zažiarila aj v dojímavom filme Karla Kachyňu Počítaní oveček (1981). Režisér mal šťastnú ruku pri výbere hercov. Do deja obsadil Žanetu Fuchsovú, Vlastimila Brodského, Věru Galatíkovou a Petra Debnára, ktorého vo filme predaboval Jiří Zahajský.

Hlavnú rolu stvárnila v dvojdielnej televíznej hre Nevěsta (1985). Príbeh Zdeny (Markéta Fišerová) a Marie (Věra Galatíková) v diele Markéty Zinnerovej je hľadaním a nachádzaním zložitého vzťahu nevesty a svokry. Starí rodičia napĺňajú starý model muž - pán, žena - slúžka. Syn Peter so submisívnym postavením matky a despotickými prejavmi otca nesúhlasí, ale vo vzťahu k manželke tento model opakuje. Zdena je však úplný protiklad svokry a vzbúri sa.

Z televíznych úloh sa Galatíková preslávila predovšetkým postavou riaditeľky základnej školy v seriáli My všichni školou povinní. Účinkovala aj v televíznom seriáli Četnické humoresky (1997).

Návštevníci kín mohli Galatíkovú vidieť vo filme Anděl exit (2000). Slovenskí filmoví diváci ocenili jej skvelý herecký výkon v snímke režiséra Martina Sulíka Krajinka (2000).

Česká umelkyňa bola nositeľkou Ceny Thálie 94 za úlohu Hekabé v inscenácii Euripidovej tetralógie Pokoritelia Tróje z pražského Labyrintu. V roku 2000 dostala Galatíková Cenu Hereckej asociácie za celoživotné majstrovstvo v dabingu.

V dabingu prepožičala svoj hlas aj Francúzke Annie Girardotovej. Herečky spojovala nielen rovnaká profesia ale aj priateľstvo. Obe si boli veľmi blízke, dokonca si písali listy, v ktorých sa okrem iného podporovali v čase keď obe vážne ochoreli.

Věra Galatíková zomrela na rakovinu pľúc 21. decembra 2007 vo veku 69 rokov.

Česká obľúbená herečka bola vydatá za herca Ladislava Freja. Dcéra Kristýna a syn Ladislav kráčajú po stopách svojich rodičov a venujú sa herectvu.