Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Velikáni Victor Vasarely a Alfons Mucha sú spojení s Piešťanmi

Diela Alfonsa Muchu vystavovala aj Galéria mesta Bratislavy. Foto: TASR/Michal Svítok

Alfons Mucha bol v rokoch 1929-31 na liečebných pobytoch so svojou dcérou v piešťanských kúpeľoch.

Piešťany 9. júna (TASR) – Zaujímavú príležitosť zoznámiť sa so svetovými výtvarníkmi Victorom Vasarelym, Alfonsom Muchom, vidieť dielo španielskeho výtvarníka Jesúsa de Miguel Alcántaru a Jarmily Mucha Plockovej ponúka piešťanská Galéria Fontána. Výstava Umelecké dotyky je vkladom galérie k oslavám 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Potrvá do 23. júna.

Výstava je zameraná na umelcov, ktorí boli alebo sú spojení s Piešťanmi. Okrem reprodukcií obrazov Muchu, serigrafií Vasarelyho si možno pozrieť aj fotografie a dobové predmety, okrem iných aj Muchov originálny maliarsky stojan.

Victor Vasarely, francúzsko-maďarský maliar, grafik a sochár, predstaviteľ op-artu a kinetického umenia, sa narodil v roku 1906 v Maďarskom Pécsi. Do svojich 13 rokov žil v Piešťanoch. Jeho matka pochádza z Trnavy. Vo svojom prvom umeleckom období dával svojim obrazom názvy slovenských miest ako Prievidza, Poprad, Žilina či Detva. Jeho diela sú realizované a vystavené po celom svete.

Alfons Mucha bol v rokoch 1929-31 na liečebných pobytoch so svojou dcérou v piešťanských kúpeľoch. Z vďaky za jej uzdravenie venoval kúpeľom veľkorozmerný obraz 378 krát 126 centimetrov, ktorý je v súčasnosti inštalovaný v reštaurácii hotela Thermia. Dielo malo pohnutý osud, koncom minulého storočia ho odcudzili, po niekoľkých rokoch sa ho ale podarilo vypátrať.

Na výstave sa predstavuje aj Španiel Jesús de Miguel Alcántara, ktorý prechodne žije a tvorí v Piešťanoch. Muchova vnučka Jarmila Mucha Plocková prezentuje umelecké šperky a sklo so secesnými prvkami inšpirovanými tvorbou svojho starého otca.