Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V úvodný deň festivalu Cap à l´Est nechýbala poézia, próza ani hudba

Autorské čítanie na festivale Cap á l´Est Foto: Cap á l´Est

Motto 10. ročníka znie Od Hradčian k Bratislavskému hradu, čo sa odráža aj na širokej škále podujatí, ktoré festival ponúka.

Banská Štiavnica 17. augusta (TERAZ.sk - OTS) - Úvodný festivalový deň otvorilo podujatie Babylon jazykov, ktoré sa každoročne koná za účasti všetkých zúčastnených básnikov Capalestu. V kaviarni Libresso predstavili svoju
najnovšiu tvorbu českí básnici Petr Borkovec, Marek Šindelka, Štěpán Nosek, bulharská poetka Aksinia Mihailová, básnik, prozaik a esejista z Francúzska Guy Goffette, maďarský spisovateľ István Vörös a slovenskí poeti Erik Jakub Groch, Dana Podracká, Mária Ferenčuhová a Rút Lichnerová.

Poetické popoludnie pokračovalo čítačkou a zároveň diskusiou v kaviarni Divná pani s Marekom Šindelkom, českým spisovateľom a básnikom, nositeľom Ceny Jiřího Ortena a autorom románu Chyba, ktorý bol prevedený do komixovej podoby. Predstavila sa aj slovenská poetka a prekladateľka Mária Ferenčuhová a oznámila vydanie svojej zbierky básní s názvom Fotografia. Ďalej prezentoval svoju tvorbu francúzsky hosť festivalu Guy Goffette. Básnik sa popri poézií venuje próze a je autorom poetického životopisu o Paulovi Verlainovi s názvom Verlaine
bridlicový a daždivý.

Koncert keltskej hudby 17.a 18.storočia v podaní hudobného zoskupenia Trésor d´Orphée bol úvodným podujatím večerného programu. Pred koncertom festival oficiálne otvorili riaditeľ Capalestu Michel de Maulne, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ladislav Topoľský a Guillaume Robert, riaditeľ Francúzskeho kultúrneho inštitútu. Hostia pred viac ako stovkou divákov zagratulovali Capalestu k jeho 10.narodeninám. Hudobný program zavŕšil šansónový večer na počesť francúzskeho básnika a šansoniéra Georgesa Brassansa. Francúzski hudobníci, Jean, Pierre Henri a Balthazar Bluteauovci, odohrali koncert pred plnou sálou kaviarne Libresso.