Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V staroklížskom amfiteátri sa opäť predstavia mladé operné talenty

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Na podujatí s názvom Príďte za operou sa 29. júna od 18.00 h predstavia študenti Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, sopranistky B. Diňová a K. Ľašová, tiež barytonista D. Zjatik.

Veľký Klíž 18. júna (TASR) - Amfiteáter osady Starý Klíž vo Veľkom Klíži (okres Partizánske) opäť rozozvučia svetoznáme operné árie a piesne slovenských autorov. Po piaty raz ich tam 29. júna predvedú mladé operné talenty, informoval TASR producent koncertu Ľudovít Vongrej.

Na podujatí s názvom Príďte za operou sa 29. júna od 18.00 h predstavia študenti Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach, sopranistky Barbora Diňová a Katarína Ľašová, tiež barytonista Denis Zjatik. Hosťom večera bude sólistka opery mezzosopranistka Gabriela Hübnerová a koncert zaznie s klavírnym sprievodom korepetítorky Opery Štátneho divadla Košice a dramaturgičky Opera Slovakia Júlie Grejtákovej. Na programe koncertu je operný repertoár viacerých hudobných velikánov a tohtoročné okrúhle výročia slovenských autorov Eugena Suchoňa a Mikuláša Schneidera-Trnavského si organizátori pripomenú uvedením ich piesňovej tvorby.

"Prichádza prvé polojubileum a my už po piaty raz zavítame s operným umením do malebného prostredia osady Starý Klíž. Na tomto už tradičnom podujatí sme od roku 2014 počas predošlých štyroch ročníkov uviedli 15 mladých umelcov, z ktorých viacerí sa etablovali na profesionálnych operných scénach či koncertných pódiách a v tomto roku predstavíme ďalších. Prostredníctvom nášho podujatia poskytujeme mladým umelcom veľmi potrebnú koncertnú prax, pretože na Slovensku je týchto príležitosti pomenej," načrtol Vongrej.

Podujatím pod holým nebom chce občianske združenie Opera Slovakia, ktorého hlavným cieľom je podpora šírenia slovenskej opernej kultúry, nielen priblížiť operné umenie, ale zároveň aj predstaviť mladé vychádzajúce operné talenty a slovenskú opernú kultúru súčasnosti širšej verejnosti v prostredí amfiteátra osady Starý Klíž. Koncert je zároveň aj spoločenskou udalosťou spojenou s miestnou gastronómiou, nasledovať po ňom bude občerstvenie a voľné posedenie spolu s organizátormi, návštevníkmi a umelcami.