Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V obľúbenom Bretónsku zomrela česká spisovateľka Marta Davouze

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rodáčka z Prahy, ktorá tam absolvovala Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej, bojovala od roku 2009 s nádorovým ochorením, na následky ktorého nakoniec zomrela.

Praha 4. júla (TASR) - O úmrtí českej spisovateľky Marty Davouze, niekdajšej riaditeľky Centra Franza Kafku a bývalej manželky zakladateľa českej komerčnej televízie Nova Vladimíra Železného, informovalo v stredu pražské vydavateľstvo Mladá fronta, s ktorým autorka spolupracovala, a to s odvolaním sa na jej príbuzných.

Autorka zomrela vo veku 73 rokov vo svojom obľúbenom francúzskom Bretónsku, ktorému venovala i viacero literárnych prác.

Matke synov Davida a Jakuba - úspešného televízneho moderátora - vyšlo viacero knižných publikácií, napríklad príbehy z Bretónska ako Dům v Bretani a Loď v Bretani, ale aj výber fejtónov a esejí pod názvom Zrcadlení. Súčasťou jej diela je i kniha Vypadni z mýho života, v ktorej popisovala rozvod s exmanželom, podnikateľom a neskôr politikom a ktorú pôvodne vydala pod pseudonymom Marta Valatová.

V spomínanom pražskom vydavateľstve pripravujú už na jeseň vydanie zrejme ostatnej autorkinej práce Víkend s Miriam.

Dlhoročná riaditeľka Centra Franza Kafky, ktorá je považovaná aj za inšpirátorku medzičasom etablovanej literárnej Ceny Franza Kafku, sa po rozvode s riaditeľom TV Nova vydala za Francúza Joela Davouza.

Rodáčka z Prahy, ktorá tam absolvovala Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej, bojovala od roku 2009 s nádorovým ochorením, na následky ktorého nakoniec zomrela. Aj keď bol jej zdravotný stav v uplynulých troch rokoch údajne veľmi vážny, nikdy nestrácala nádej.

"Musím povedať, že som rakovinu neprežila vďaka svojej statočnosti, ale vďaka lekárskej vede. Do hája, čo človeku ostáva, ako prežiť. A slzy v očiach som z toho nikdy nemala, ako aj niekde napísali," hnevala sa v jednom z rozhovorov autorka, ktorá nemala rada, ak sa ktosi v súvislosti s nádorovým ochorením ľutoval.