Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Kremnici predstavuje výber zo svojej tvorby Eva Harmadyová

Výstavu Vivus Metallum je možné si pozrieť do 30. septembra.

Kremnica 14. augusta (TASR) - Medailérsku, šperkársku a reliéfnu sochársku tvorbu Evy Harmadyovej približuje výstava Vivus Metallum inštalovaná vo Výstavnom kabinete v rámci expozície Líce a rub peňazí NBS - Múzea mincí a medailí (MMM) Kremnica. Výstavu, ktorá predstavuje pri príležitosti autorkinho životného jubilea výber z jej tvorby, si môže verejnosť pozrieť do 30. septembra.

Harmadyová je absolventkou Strednej umelecko-priemyselnej školy v Kremnici (dnes Súkromná škola úžitkového výtvarníctva) v odbore umelecké odlievanie kovov. V rokoch 1995–1999 absolvovala štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, na katedre výtvarnej tvorby a výchovy. V súčasnosti pedagogicky pôsobí na Základnej umeleckej škole v Novom Meste nad Váhom, kde žije a tvorí.

Jej tvorba je rôznorodá, vždy však spojená s prírodnými materiálmi, predovšetkým kovom, drevom a kameňom. Venuje sa reliéfnej sochárskej tvorbe, medailérstvu, šperkom, ale aj tvorbe plastík z kameňa a dreva.

Svoju tvorbu prezentuje na individuálnych a kolektívnych výstavách na domácej pôde aj v zahraničí, ako členka Združenia medailérov Slovenska sa pravidelne zúčastňuje na medzinárodných prehliadkach medailérskeho umenia FIDEM.

Na medzinárodnej výstave Hranice a hraničné prípady v medailérstve v Budapešti získala za svoju kolekciu medailí mimoriadnu cenu. V roku 2008 bola ocenená čestnou cenou na Medzinárodnom bienále súčasnej medaily v portugalskom Seixale. Jej diela sú zastúpené v múzejných, galerijných a súkromných zbierkach. Zúčastňuje sa na umeleckých sympóziách rôzneho zamerania.