Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Galante je výstava o slovenskom národovcovi J.M. Hurbanovi

Výstava o J.M.Hurbanovi vo Vlastivednom múzeu v Galante. Foto: Vlastivedné múzeum v Galante

Vlastivedné múzeum v Galante pri prezentácií využilo historické listiny, grafiky a dobový materiál z Hurbanovej pozostalosti zo slovenských múzeí.


Galanta 14. júna (Teraz.sk) - Vlastivedné múzeum v Galante usporiadalo výstavu Zo života Jozefa Miloslava Hurbana pri príležitosti 200. výročia narodenia jedného zo slovenských národovcov. Cieľom výstavy je pripomenúť verejnosti jeho osobnosť, dobu obrodenia a formovanie národného povedomia, poukázaním na na jednotlivé obodobia z jeho života. Výstava potrvá od 13. 6 do 16.9 2017 v priestoroch Vlastivedného múzea.

"Výstava prepája súčasnosť s históriou, pri prezentácií využila historické listiny, grafiky a dobový materiál z Hurbanovej pozostalosti zo slovenských múzeí ako Slovenské národné múzeum v Martine, Archív Matice slovenskej, Univerzitná knižnica v Bratislave, Galantská knižnica, Slovenská národná knižnica a Literárne múzeum," informovala historička Erika Slobodová.

Jozef Hurban sa narodil 19.marca 1817 v Beckove, kde strávil prvé roky života a kde sa učil sa spoznávať krásy svojej krajiny. Národné povedomie sa v ňom prebudilo až neskôr, keď odišiel na evanjelické lýceum do Bratislavy.
Ako nezrelý mladý študent spoznáva Ľudovíta Štúra a pod jeho vplyvom sa dáva na neľahkú cestu boja za slovenskú samostatnosť a od neúnavnej práce ho neodradilo ho ani to, že vo veku 17- rokov prišiel o oboch rodičov. Začína publikovať v slovenčine, stane členom Spoločnosti česko - slovanskej a spolku Vzájomnosť. Počas pamätného výletu na Devín 24. apríla 1836 prijme slovanské meno Miloslav a používa ho po celý zvyšok života.

Výstava o J.M. Hurbanovi vo Vlastivednom múzeu v Galante
Foto: Vlastivedné múzeum v Galante


Po vysvätení za kňaza pôsobí ako kaplán v Brezovej pod Bradlom a neskôr ako kňaz na fare v Hlbokom. Počas revolúcie v rokoch 1848 - 1849 bol spolu s Ľudovítom Štúrom hlavným organizátorom národnorevolučného hnutia, politickým vodcom slovenských dobrovoľníkov a stal sa spoluzakladateľom a prvým predsedom Slovenskej národnej rady. Po potlačení revolúcie sa vrátil na faru v Hlbokom a viac sa venoval literárnej a cirkevno-politickej činnosti. Znovu sa zapojil do národného a politického hnutia a bol jedným z hlavných rečníkov na memorandovom zhromaždení v roku 1861 a zakladateľ a funkcionár Matice slovenskej. V tomto období vydával časopis Cirkevné listy. Za svoju publicistickú činnosť bol aj väznený. Boj za slovenskú samostatnosť, slobodu a nepoddajnosť uhorskej nadvláde, v tom videl skutočnú budúcnosť Slovákov.

Jozef Miloslav Hurban sa dožil 70 rokov a zomrel 21. februára 1888 v Hlbokom, zanechajúc po sebe rozsiahle dielo. Pre všetky jeho činy a slová, by sme si ho mali pripomínať a pamätať, vždy keď sa prejdeme po pamätných miestach kde žil a kde si ho vieme sprítomniť - pre dôvod pre ktorý tie miesta nesú jeho meno - pretože všetko čo robil, robil v mene slovenského národa. Múzeum tiež vyjadruje vďaku všetkým kultúrnym inštitúciám a súkromným osobám, ktoré túto výstavu podporili akýmkoľvek spôsobom a umožnili tak lepšie pochopiť návštevníkom dejinné súvislosti, uzavrela Erika Slobodová.