Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V bratislavskej Redute sa debutovo predstaví O. Gaillard

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koncert hudobníčky so širokým repertoárom sa uskutoční v Malej sále Slovenskej filharmónie v utorok 19. marca a v Koncertnej sieni SF vo štvrtok 21. a piatok 22. marca.

Bratislava 18. marca (TASR) - V bratislavskej Redute sa debutovo predstaví francúzsko-švajčiarska violončelistka Ophélie Gaillard. Koncert hudobníčky so širokým repertoárom sa uskutoční v Malej sále Slovenskej filharmónie v utorok 19. marca a v Koncertnej sieni SF vo štvrtok 21. a piatok 22. marca. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Ophélie Gaillard uvedie sólový recitál zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha a Benjamina Brittena v utorok (19. 3.). "Umelkyňa je dieťaťom baroka. Od veľmi mladého veku sa špecializovala na predklasicistické a klasicistické violončelá," predstavila víťazku súťaže J. S. Bacha v Lipsku (1998), umelkyňu, ktorá dvakrát realizovala nahrávku kompletných Bachových suít pre violončelo. "Je tiež špecialistkou na interpretáciu súčasnej hudby. Nahrala všetky suity pre violončelo Benjamina Brittena. Výber suít oboch autorov zaradila na program utorkového večera v bratislavskej Redute," dodala.

V jej repertoári nechýbajú diela romantických autorov, úspešne nahrala kompletné dielo pre violončelo R. Schumanna, G. Faurého, F. Chopina a J. Brahmsa. S orchestrom Slovenská filharmónia uvedie 21. a 22. marca Koncert pre violončelo a orchester a mol op. 129 Roberta Schumanna v naštudovaní šéfdirigenta Jamesa Judda. "Ophélie Gaillard je vyhľadávaná pedagogička, pravidelne vyučuje na majstrovských kurzoch v Európe, Ázii, Južnej a Strednej Amerike a od roku 2014 je profesorkou na Haute école de musique v Ženeve," uzavrela Tolstva s tým, že umelkyňa hrá na violončele Francesco Goffriller z roku 1737, ako aj na flámskom violončele piccolo. Program symfonických večerov doplní Symfónia č. 1. As dur, op. 55 Angličana Edwarda Elgara.

Koncerty sa začnú o 19. h.