Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začína Febiofest, štartuje ho film Punk je hned!

Ilustračné foto. Foto: TASR/Marko Erd

Film, inšpirovaný životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh 30-ročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a synom.

Bratislava 20. marca (TASR) - V slovenskom hlavnom meste sa v stredu začína 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Podujatie s podtitulom Zlo sa vo filme neskryje slávnostne otvorí premiéra slovensko-českého filmu Punk je hned! debutujúceho režiséra Juraja Šlauku. "Projekt naplnil očakávania. Z môjho pohľadu je to vynikajúci film," uviedol na tlačovej konferencii Přemysl Martinek, umelecký riaditeľ MFFK Febiofest k otváraciemu titulu, ktorý označil za "niečo medzi Kozou a Trainspottingom". Diváci ho uvidia nielen v rámci bratislavskej časti festivalu, ale aj v ďalších 15 slovenských mestách.

Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh 30-ročného drogovo závislého Kvička, ktorý žije v rozpadajúcom sa podnájme so svojou družkou a s dvojročným synom. Jeho impulzívne správanie, ktoré neráta s dôsledkami, mení jeho život na voľný pád. "Všetko sú to vlastne moji kamaráti. Išiel som do obchodu, tak nejako ma obkľúčili a poprosili ma, aby som spravil film s nimi, tak sme to spravili. Trvalo to osem rokov, než sa to podarilo," priblížil genézu filmu Šlauka, ktorý ako scenárista spolupracoval na dokumentoch Mira Rema.

Nakrúcaniu podľa režiséra predchádzala dlhá príprava, kedy sa autor stretával so svojim protagonistom, pozoroval jeho život, zapisoval si skutočné dialógy, ktoré neskôr použil v scenári. S predstaviteľom Kvička, Pavlom Kovačovským, ktorý ťahá svojim autentickým prejavom celý film, sa poznajú dlhšie. "Prvýkrát sme sa stretli v prvej triede na základnej škole. Vtedy mi preventívne rozbil hubu hneď v prvý školský deň. Ja som ho za to nezradil učiteľke a tak sa z nás stali kamaráti," hovorí Šlauka, ktorého celovečerný hraný debut začal vznikať ako doktorandský projekt na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Školiteľom bol Marek Leščák. "Ja nie som režisér, takže som to vôbec nevedel robiť. To, že to trvalo osem rokov, znamená aj takú vec, že som sa popritom učil, ako to vôbec urobiť. Väčšinou režisér býva taký, že sa to točí okolo neho, ja mám problém, skôr som si ich volal bokom a potichu som im vysvetlil, čo asi chcem," priblížil pre TASR nakrúcanie Šlauka.

Neskôr do projektu o vydedencoch a narkomanoch z prostredia stupavského undergroundu vstúpil producent Ivan Ostrochovský: "Chalani urobili tento film fakt na kolene, napriek tomu, že som trochu pomohol, bolo to čisto z ich entuziazmu." Pod hudbu k filmu sa podpísal David Kollar. Za kamerou stál Ivo Miko. "Rozhodli sme sa pre rozbitejšiu formu, museli sme nájsť spôsob, ako to natočiť, lebo keďže sú to neherci a treba to upratať, tak sme museli nájsť formu, ktorá trošku aj podporuje tú ich rozbitosť a rozbitosť tých životov," priblížil kameraman vizuálnu koncepciu nízkorozpočtového filmu, ktorý sa nakrúcal na fotoaparát.

"Kedysi Dušan Trančík povedal, že ten film je vlastne o trúdovi, možno je to aj najpresnejšie, ten film rozpráva o človeku, ktorý je do istej miery pôžitkár," poznamenal režisér filmu, podľa ktorého herecký výkon hlavného protagonistu zrejme divákov prekvapí. Viacerí môžu nadobudnúť pocit, že nejde o amatérskeho herca. "Veľmi túžil dokázať niečo, kedy by sa naňho iní ľudia pozerali tak, že za niečo stojí, čo sa mu podľa mňa podarilo. A dokázal motivovať aj ostatných okolo seba, aby robili to isté, do veľkej miery pomohol aj s vedením ostatných nehercov," dodal Šlauka. Podľa neho je film dôležitý hlavne pre Kvička, s ktorým sa neustále stretával a analyzoval jeho konanie. "Pokúšali sme sa uvažovať inak, ako možno uvažoval dovtedy - menej sebecky a viac analyticky. Možnože to nie je pridaná hodnota, ktorá je dobrá pre spoločnosť, ale malo to význam medziľudský," dodal režisér, ktorého mrzí, že filmový Kvičko na premiére snímky bude chýbať. "Teraz je zavretý na nejakú dobu, to mu podľa mňa aj zachránilo život. Písal mi, že sa dáva dokopy. Uvidíme, či zasa nastúpi na tú svoju sínusoidu. Dúfam, že sa vráti a toto nebola posledná vec, ktorú sme robili, alebo ktorú s niekým robil," uzavrel.

MFFK Febiofest 2019 prinesie vyše sto snímok v deviatich sekciách. V Bratislave sa odohrá v Kine Lumiére, v Kine Mladosť a Artkine za zrkadlom. Následne poputuje do ďalších 15 miest po Slovensku.