Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa oficiálne začal tohtoročný Mesiac fotografie

Výstava Mesiac fotografie. Foto: TASR/Martin Baumann

Tentoraz sú jeho novou súčasťou filmové dokumenty o slovenských fotografoch i divadlo.

Bratislava 3. novembra (TASR) – V Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave sa v sobotu oficiálne začal 22. ročník medzinárodného festivalu Mesiac fotografie (MF). Slávnostne ho otvorila riaditeľka odboru umenia na Ministerstve kultúry SR Zuzana Komárová.

"Naše ministerstvo podporuje zmysluplné projekty, akým Mesiac fotografie je. Podujatie má svoju tradičnú úroveň, atmosféru i početných priaznivcov nielen zo Slovenska. Je najvýznamnejším fotografickým festivalom v strednej a východnej Európe a je aj súčasťou Európskeho mesiaca fotografie," povedala Komárová.

Podľa iniciátora a stáleho riaditeľa MF Václava Maceka tohtoročné novembrové podujatie má pestrejší program a už širšie spája fotografiu s inými umeniami kultúry. Tentoraz sú jeho novou súčasťou filmové dokumenty o slovenských fotografoch i divadlo inšpirované českým fotografom Miroslavom Tichým. Opäť nechýbajú tvorivé dielne, konferencia ani súťaže Portfólio review i o najlepšiu fotografickú knihu strednej a východnej Európy.

"Po maratóne 25 vernisáži v priebehu piatich dni máme teraz pokojný večer. Náš festival je aj na to, aby sa tu stretávali odborníci a priaznivci fotografie z rôznych krajín, aby diskutovali, aj sa spoznávali," povedal Macek.

Fotografka Jana Hojstričová s kurátorkou výstav Bohunkou Koklesovou prekvapili Maceka darom a blahoželaním k jeho čerstvému 60-ročnému jubileu. Ich vsuvka do oficiálneho programu pobavila všetkých prítomných, pretože po rozbalení daru ukázal Macek podobný sveter, ako mal oblečený.