Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V Bratislave inštalovali výstavu českej fotografky Sáry Saudkovej

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kontroverzná fotografka, žiačka a bývalá družka slávneho Jana Saudka, na každej z vystavených snímok zachytáva to, s čím sa stretávajú ľudia, ktorí sa ocitli v osídlach lásky.

Bratislava 11. mája (TASR) - Takmer 50 fotografií známej českej fotografky Sáry Saudkovej ponúka výstava s názvom LÁSKA-NIE, ktorú inštalovali v galérii Levinne Art + Design Gallery na Laurinskej ulici v Bratislave.

"Každá fotografia tejto autorky nesie v sebe autentické posolstvo a silnú emóciu, ktorá v človeku zarezonuje už na prvý pohľad. Jej fotografie sú poetické, plné lásky," uviedol dnes na stretnutí s novinármi majiteľ galérie Martin Levinne, renomovaný slovensko-americký fotograf.

Kontroverzná fotografka, žiačka a bývalá družka slávneho Jana Saudka, na každej z vystavených snímok zachytáva to, s čím sa stretávajú ľudia, ktorí sa ocitli v osídlach lásky. Svojou fotografickou tvorbou dokumentuje výhradne súkromný život - lásky, túžby, osamelosť i čakanie. V jej fotografiách možno nájsť intimitu, nádej, vášeň, neveru, túžby, sny, eufóriu, ale aj živočíšnosť, nenaplnené očakávania, osamelosť či vôňu materstva.

Ako povedala Saudková, na Slovensku už viackrát vystavovala, ale je veľmi rada, že tentoraz tu môže mať samostatnú výstavu.

"Verím, že každý si z tejto výstavy niečo odnesie, nejaké emócie, každý iné, lebo sme rozdielni. Prezentované fotografie vyjadrujú nejaký príbeh, preto si myslím, že ľudí oslovia či vyvolajú v nich spomienky". Zdôraznila, že vystavené práce sú originálne klasické čiernobiele fotografie alebo fotografie v hnedom tóne. Mnohé sú plné erotiky a nahoty, autorka však hovorí, že ľudia by sa nemali hanbiť za svoje telo, ale za niečo iné. Nebaží po nahote, ale myslí si, že ľudské telo zbavené textilu akoby bolo oslobodené od všetkých mindrákov a pochybností a je úžasným nástrojom na vyjadrenie pocitov.

Tu bude player



Sára, ktorá vymenila renomovaného fotografa Jana Saudka za jeho syna Samuela, s ktorým má štyri deti, fotografuje ľudí rôzneho typu či veku, mužov i ženy, silných i štíhlych ľudí. Modelov a modelky, ktorí musia spĺňať určité rozmery či váhu a sú jeden ako druhý, považuje za nezaujímavých. Fotografuje ľudí z mäsa a kostí, je presvedčená, že každý človek priťahuje niečím iným a krása má tisíce podôb. Rada fotografuje aj deti.

Ako uviedli predstavitelia galérie a organizátori výstavy, prezentované fotografie vybrali zo 123 kusov. Očakávajú veľký záujem o túto výstavu, ktorú plánujú inštalovať aj na strednom a východnom Slovensku.

Vernisáž výstavy Sáry Saudkovej s názvom LÁSKA-NIE v Levinne Art + Designe Gallery v Bratislave sa uskutoční dnes večer. Verejnosti bude prístupná do konca júna 2012.

Návštevníci si ju môžu pozrieť denne v čase od 12.00 do 20.00 h.

Všetky vystavené fotografie Sáry Saudkovej sú na predaj.

Levinne Art + Design Gallery v centre Bratislavy je súkromná komerčná galéria, ktorá nie je podporovaná štátom ani žiadnym kultúrnym fondom. Zameriava sa na predaj umeleckých diel a usporadúva profilové a tematické výstavy renomovaných slovenských a zahraničných autorov. Zároveň dáva šancu aj mladým začínajúcim autorom. V auguste plánuje priniesť na Slovensko výtvarnú tvorbu Juraja Jakubiska a v budúcom roku obrazy Karla Gotta.