Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V ankete RTVS Najväčší Slovák predstavia A. Hlinku

Záber z programu RTVS Celonárodná anketa Najväčší Slovák. Foto: RTVS

Kým vo vojnovej Slovenskej republike bol Hlinka podľa historika oslavovaný ako najväčší Slovák dovtedajších dejín, počas komunistického režimu naopak zatracovaný ako reakcionár a nepriateľ ľudu.

Bratislava 11. marca (TASR) - V rámci ankety Najväčší Slovák si diváci budú môcť pozrieť na Jednotke Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v stredu 13. marca o 21.55 h dokument o ďalšom nominovanom Andrejovi Hlinkovi. Rímskokatolíckeho kňaza a politika predstaví Ján Čarnogurský, nasledovať bude diskusia s historikmi o jeho živote a práci.

"V októbri 1907 v Černovej uhorská polícia zastrelila 15 Slovákov, pretože sa dožadovali, aby ich nový kostol vysvätil Andrej Hlinka a nikto iný. Počas celej prvej republiky politicky bojoval za uznanie samobytnosti slovenského národa, čo je základ aj dnešnej Slovenskej republiky," hovorí o Hlinkovi Čarnogurský.

Po dokumente budú diskutovať historici Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Roman Holec a Matej Hanula. "Po tragédii v Černovej v roku 1907 sa stal Hlinka symbolom boja za národné práva Slovákov. V roku 1918 sa svojimi jasnými stanoviskami pričinil o začlenenie Slovenska do česko-slovenskej republiky," uviedol Hanula.

Kým vo vojnovej Slovenskej republike bol Hlinka podľa historika oslavovaný ako najväčší Slovák dovtedajších dejín, počas komunistického režimu naopak zatracovaný ako reakcionár a nepriateľ ľudu.

Dokument o Andrejovi Hlinkovi začne Jednotka 13. marca vysielať neskôr z dôvodu vysielania debaty s kandidátmi na prezidenta Slovenskej republiky. Diváci si ho tiež môžu pozrieť v archíve na rtvs.sk sedem dní po televíznej premiére.

Budúci týždeň v stredu 20. marca odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú rímskokatolíckemu kňazovi Antonovi Srholcovi. Jeho obhajcom bude Róbert Bezák.