Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Úspešný český muzikál Biograf láska prichádza do Bratislavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dej muzikálu Biograf láska sa točí okolo troch charakterovo odlišných ženských postáv zápasiacich so situáciami, ktoré prináša život.

Bratislava 14. marca (TASR) - Herci pražského Divadla Kalich predstavia v Bratislave už vo štvrtok muzikál Biograf láska, plný nestarnúcich hitov legendárnej speváčky Hany Zagorovej. Muzikál je u našich západných susedov vypredaný na dlhé mesiace dopredu. Diváci ho budú môcť vidieť iba v bratislavskom Stars auditoriu už v druhej sezóne od svojho uvedenia.

Autorkou scenára je spisovateľka a publicistka Uljana Donátová, režisérom a scénografom Jan Kříž, kostýmy navrhol Radek Fišer, choreografkou je Petra Parvoničová, hudobne muzikál naštudoval Ľubomír Dolný. V hlavných úlohách sa v alternáciách predstavia Marie Křížová, Elis Ochmanová, Katarína Bohatová, Michaela Tomešová, Denisa Nesvačilová, Roman Tomeš, Bořek Slezáček, Zbyněk Fric, Ján Tenkrát, Přemysl Pálek a Milan Peroutka.

Dej muzikálu Biograf láska sa točí okolo troch charakterovo odlišných ženských postáv zápasiacich so situáciami, ktoré prináša život. Každá z nich sa snaží prijímať ich a riešiť po svojom, pokiaľ možno s potrebnou dávkou nadhľadu. Občas sa medzi sebou riadne podpichnú, nie je im cudzia ani irónia, na druhej strane sa však dokážu za každých okolností podržať a povzbudiť. Všetky hlavné protagonistky majú navyše niečo spoločné - snívajú o láske, ktorá má mnoho podôb a ktorá im je v závere aj dopriata. Dôležitou protiváhou komplikovaného sveta dospelých sú v muzikáli detské postavy. Herecké obsadenie vzišlo z niekoľko kôl trvajúcich konkurzov.

To, čo samotnému príbehu dodáva tú správnu šťavu, sú jednoznačne nestarnúce hity Zagorovej. Česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka sa nezmazateľným spôsobom zapísala do sŕdc svojich fanúšikov i do histórie česko-slovenskej populárnej hudby. Medzi desiatkami hitov deväťnásobnej zlatej slávice Zagorovej je aj Biograf láska, podľa ktorého dostal muzikál názov. Vyšiel na albume Světlo a stín v roku 1982. Hudbu zložil Jiří Zmožek, text napísal Vladimír Čort, speváčka skladbu nahrala s orchestrom Karla Vágnera.

"Hanka Zagorová nám dala veľkú tvorivú slobodu, sama dobre vedela, ako veľmi je pre každého umelca dôležitá. O scenári muzikálu sme spolu diskutovali, poznala ho do bodky, no ďalej nás nechala pracovať. Jej dôveru si nesmierne vážim," hovorí režisér Kříž.