Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

VIDEO: Uprising Reggae Festival ponúkol opäť známych interpretov

Na snímke vystúpenie americkej skupiny The Sugarhill Gang na 9. ročníku najväčšieho reggae hudobného stretnutia Uprising Reggae Festival na Zlatých pieskoch v Bratislave 28. augusta 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian

Na festivale vystúpila aj formácia Sugarhill Gang, ktorá patrí k priekopníkom hip hopu.


Bratislava 28. augusta (TASR) – Kroky tisícov fanúšikov zo Slovenska aj zahraničia smerovali tento víkend do bratislavského rekreačného areálu Zlaté piesky na deviaty ročník najväčšieho reggae hudobného stretnutia Uprising Reggae Festival. V slovenskej metropole sa 26. a 27. augusta predstavilo viacero zvučných svetových mien tohto žánru.

Druhý večer na hlavnom pódiu otvárala formácia Kassay', ktorá je na scéne od roku 1979. Vznikli na karibskom ostrove Guadeloupe a ešte v roku 1979 vydali prvý album Love and Ka Dance. Na svojom konte majú viac ako tri desiatky vydaných albumov vrátane kompilácií, takže majú z čoho vyberať. Hodinový playlist tejto pätnásťčlennej kapely bol prierezom ich doterajšej tvorby, v ich podaní zazneli aj úspešné piesne Sye bwa, Solei, Sé dam bonjou, Wep wep či Ou lé, ktoré bodovali v hitparádach.

Kasav' sú zakladateľom tanečného štýlu Zouk. Ten vznikol zo štýlu compas pochádzajúceho z Haiti, pričom je v ňom cítiť aj zmes funky s rockom. Nový hudobný štýl prijali fanúšikovia s veľkým potešením hneď po ich prvom albume Love and Ka Dance, ktorý inšpiroval aj množstvo ďalších interpretov. Väčšinou spievajú kreolskou francúzštinou, čo však nerozumejúcich fanúšikov vôbec neodrádza.

Rodák z Londýna Lion D (1982), syn talianskej matky a nigérijského otca, je rýchlo stúpajúca hviezda európskej reggae scény, čo dokázal aj na Uprisingu piesňami Try Afta You, Racial Discrimination, Blaze Up či Ruff Inna Town. Úspech si vyslúžil aj u uznávaných hudobných kritikov, ktorí ho považujú za obrovský talent. Prispeli k tomu aj úspešné albumy The Burning Melody, Reap What you Sow, Catch The Vibe a Heartical Soul. Inšpiráciu berie v rastafariánstve, nerobí mu problém prechádzať od spevu k deejay-ingu všetkými štýlmi cez new roots reggae, hip hop až k dancehall-u. Vystúpenie Liona D patrilo na festivale medzi najlepšie.

Pravé reggae z ostrova slnka Jamajky priviezol na Zlaté piesky Tarrus Riley (1979). Narodil sa síce v známej newyorskej štvrti Bronx, od mala však vyrastal na Jamajke. Prvú skladbu naspieval už v trinástich rokoch, v roku 2004 vydal debutový album Challenges. Pri druhom albume Parables sa zoznámil so saxofonistom Deanom Fraserom, s ktorým spolupracuje dodnes. Na svojom konte má dnes šesť vydaných albumov, najnovší Love Situation je z roku 2014. Fanúšikovia tohto žánru poznajú jeho piesne Gimme Likke One Drop, My Day, Superman, Stay With You či Good Girl Gone Bad, ktoré zazneli aj z pódia.

Tarrus priviezol do Bratislavy aj šarmantnú jamajskú speváčku Alaine Laughton (1978). Narodila sa síce v americkom New Jersey, od mala ako on vyrastala na Jamajke a samozrejme žila s hudbou. Profesionálne sa venuje spevu od roku 2004, vydala tri albumy, tretí Ten Of Hearts je z roku 2015. Známe sú jej skladby No Ordinary Love, Color Blind, Touch či Without You, ktoré uviedla aj na Uprisingu.

Formácia Sugarhill Gang patrí k priekopníkom hip hopu. Svojím funky oldschool štýlom sa stali senzáciou 80. rokov a vôbec prvými rapovými hviezdami. Ich prvý hit Rapper's Delight je z roku 1979. Úspech im priniesli aj skladby La La Song, 8th Wonder či Apache. Slávna zostava Wonder Mike, Master Gee, Hen Dogg a Dj Dynasty sa po rokoch dala opäť dokopy a koncertuje v Európe. Ani netreba dodávať, že počas ich vystúpenia neostal v pokoji ani jeden fanúšik. Ich vystúpenie bolo dokladom toho, že aj tento štýl k tomuto podujatiu patrí.

Uprising Reggae Festival a jeho deviaty ročník už pár hodín patrí histórii. Záver festivalu patril rakúskej mixerskej dvojici Irie Sound, ktorá vypínala zvukovú aparatúru dnes ráno o šiestej hodine. Na scéne Aréna končil bratislavský producent a Dj Inkwall iba o hodinu skôr.