Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTO: Štefan Nosáľ, vedúci Lúčnice, by oslavoval narodeniny

Profesor Nosáľ významnou mierou prispel k vybudovaniu tanečného súboru Lúčnice i k jej umeleckému rastu. Jeho choreografie patria k významným umeleckým počinom v oblasti scénickej štylizácie ľudovéhotanca. Najviac tanečných programov vytvoril pre Lúčnicuako napr. Zbojnícky tanec, Detvianska veselica, Gepíkovtanec atď. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 20. januára (Teraz.sk/Dominika Zúborová) - Umelecký vedúci a choreograf umeleckého súboru Lúčnica a režisér, rodák z Hriňovej a profesor Štefan Nosáľ by v sobotu, 20. januára, oslavoval svoje 91. narodeniny.

Okrem titulov Zaslúžilý umelec a Národný umelec mu prezident Michal Kováč udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. V roku 2001 dostal Krištáľové krídlo v kategórii hudba. V januári 2007 sa stal laureátom Pribinovho kríža I. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR. V roku 2010 si prevzal Cenu Pavla Straussa za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia. Za výnimočný celoživotný umelecký prínos a vynikajúcu prezentáciu v oblasti slovenskej kultúry v zahraničí mu pri príležitosti 90. výročia udelil na začiatku februára roku 2017 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák Zlatú plaketu.

Zaslúžilý umelec Štefan Nosáľ sa narodil 20.1.1927 v Hriňovej, okr. Zvolen. Bol profesorom na VŠMU v Bratislave, vedúcim Katedry tanečnej tvorby na Hudobnej fakulte. Od r.1951 bol umeleckým vedúcim a choreografom Lúčnice.
Foto: TAS/ČSTK


Súbor piesní a tancov SÚV ČSM Lúčnica, laureát štátnej ceny a viacerých svetových festivalov mládeže a študentstva, dovŕši v tomto roku 15 rokov svojho trvania. Jubilujúci súbor sa tohto roku zameriava predovšetkým na interpretáciu piesní a tancov z neprebernej klenotnice nášho ľudového umenia. Za 15 rokov sa v ňom vystriedalo vyše 700 tanečníkov, spevákov a hudobníkov. Na oslavu 15.výročia pripravuje Lúčnica na prvé májové dni tri hlavné programy, v ktorých sa retrospektívne odzrkadlí činnosť súboru najmä v posledných piatich rokoch. Vedúci Lúčnice dr.Štefan Klimo /sprava/ a jeho spolupracovníci dirigent Miroslav Šmid a inž.Štefan Nosáľ, choreograf tanečného súboru, si prezerajú fotografie z vystúpení Lúčnice
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Štefan Nosáľ medzi členmi Lúčnice cez prestávku vystúpenia
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Vo Štvrtok 23. mája sa začali oslavy 20. výročia jestvovania populárneho mládežníckeho súboru piesní a tancov Lúčnica. Večer bol v opere SND v Bratislave slávnostný koncert tohto súboru. Na detvianskych lazoch, hudba Tibor Andrašovan, choreografia Štefan Nosáľ.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Tridsať vystúpení a dve samostatné premiérové vystúpenia pripravuje po tieto dni Súbor piesní a tancov Lúčnica k 50. výročiu KSČ. Tanečný súbor vystúpi s novým programom v máji. Nový dramaturgický program na tento rok zahŕňa niekoľko nových tancov - Jarné hry, Ženský svadobný tanec, S rúchom, Terchovanci idú, z oravského prostredia a žartovný Širákový tanec zo západného Slovenska. S novým programom sa Lúčnica predstaví na Slovensku a Morave. Choreograf Lúčnice Štefan Nosáľ počas nacvičovania tancov so sólistami.
Foto: TASR/ČSTK


Choreograf Ing. Štefan Nosáľ sa s Lúčnicou predstavilnovonaštudovanými tancami Čirčianka, Hôrni chlapcia prepracovaným horehronským dupákom Do šoru.
Foto: TASR/ČSKT