Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Vo veku 65 rokov zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska

Na archívnej snímke Ľubica Rybárska. Foto: TASR/SND - Robo Hubač

V roku 1988 sa vo Filadelfii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Vo veku 65 rokov v utorok zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska. Na sociálnej sieti o tom informoval jej syn. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

"S veľkým zármutkom sme v SND prijali správu, že dnes, 14. mája, navždy stíchol dramatický soprán, nádherný hlas dlhoročnej vynikajúcej sólistky Opery SND Ľubice Rybárskej," uviedla. Vedenie SND a Opery SND zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Profil opernej speváčky Ľubice Rybárskej



Ľubica Rybárska sa narodila 13. júla 1958 v Martine. Spev vyštudovala na Konzervatóriu v Žiline v roku 1979. V roku 1983 absolvovala štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Už počas štúdia debutovala ako Katrena v opere Eugena Suchoňa Krútňava a predstavila sa aj ako Rusalka v rovnomennej opere Antonína Dvořáka.

V rokoch 1983 - 2013 bola členkou súboru Opery Slovenského národného divadla (SND), kde ako sólistka naštudovala celý rad postáv sopránového repertoáru. V roku 1988 sa vo Filadelfii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Vtedy sa jej kariéra začala prudko rozvíjať, najmä pozvaním k spolupráci do filadelfskej opery, kde v apríli 1989 spoločne s Pavarottim účinkovali v predstaveniach Verdiho opery Luisa Miller. Týmto sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme.

Z jej repertoára sú najznámejšie Katrena v Suchoňovej Krútňave, Santuzza v Mascagniho Sedliackej cti, Abigail vo Verdiho opere Nabucco, Rusalka a Cudzia kňažná v Dvořákovej Rusalke, Líza v Čajkovského Pikovej dáme, Leonora vo Verdiho Trubadúrovi, Alžbeta vo Verdiho Donovi Carlosovi, Floria Tosca v Pucciniho Tosce, Lady Macbeth vo Verdiho Macbethovi alebo Amélia vo Verdiho Maškarnom bále.

Ľubica Rybárska dosiahla úspechy aj ako koncertná umelkyňa. Aktívne sa venovala tiež pedagogickej práci na VŠMU v Bratislave. Sopranistka spolupracovala s domácimi a zahraničnými rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami, v roku 1997 vyšlo jej profilové CD s opernými áriami talianskych autorov. Nahrala aj vianočné CD pod názvom Búvaj dieťa krásne.