Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Týždeň talianskej kuchyne bude sprevádzať viac ako 1000 aktivít

Ilustračná snímka. Foto: www.teraz.sk/Voleková

Oslavy talianskej kulinárskej tradície a kultúry na Slovensku sa budú konať aj začiatkom decembra.

Bratislava 19. novembra (TASR) - V rámci Týždňa talianskej kuchyne vo svete štartujú v pondelok na Slovensku podujatia organizované "Systémom Taliansko". Iniciatívu podporenú talianskou vládou, ktorá sa dočkala svojho tretieho ročníka, bude v týždni od 19. do 25. novembra po celom svete sprevádzať viac ako 1000 aktivít.

"V ich centre stoja dôležité otázky, ktoré - počnúc EXPO-m Miláno 2015 - sú príznačné pre taliansky poľnohospodársko-potravinársky sektor: kvalita, udržateľnosť, kultúra, potravinová bezpečnosť, právo na výživu, výchova, identita, územie, biodiverzita," TASR informovala Martina Mistríková z talianskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Ako ďalej uviedla, talianske veľvyslanectvo, Taliansky kultúrny inštitút a Taliansko-slovenská obchodná komora pri tejto príležitosti pripravili bohatý kalendár iniciatív a aktivít na podporu kvalitnej talianskej kuchyne a vysokej úrovne svojho poľnohospodársko-potravinárskeho sektora, ako rozlišujúcich znakov "talianskej značky" vo svete.

Široký program odštartoval už minulý mesiac, kedy sa v Bratislave konala výstava pochádzajúca zo zbierky Enrica Minisiniho v Cividale del Friuli s názvom Veľká filmová žranica. Jedlo ako dôležitý komunikačný prvok na talianskych filmových plagátoch 2. polovice 20. storočia, pozostávajúca z originálnych materiálov, v ktorých sa spájajú veľkí filmoví klasici s talianskou kuchyňou a zároveň konferenciou Papierové jedlo. Z Expo 2015 do Bratislavy. Kurátorom konferencie bol Andreu Tomasetiga. "Svoju prednášku začal témou Expo 2015 Miláno 'Kŕmenie planéty' a pokračoval v nej rozprávaním o talianskej gastronómii a jej vývoji prostredníctvom reklamy," pripomenula.

Od pondelka 19. až do nedele 25. novembra niekoľko vybraných talianskych reštaurácií slovenského hlavného mesta bude každý deň ponúkať náležité menu s cieľom odhaliť a zhodnotiť regionálne jedlá a pochúťky Talianska. "V pondelok 26. novembra sa oslava presunie do Košíc, kde sa vďaka spolupráci so Spoločnosťou Dante Alighieri uskutoční Večer talianskej kuchyne a 28. novembra sa vráti do Bratislavy, kde sa bude konať 'Open Day Momento Expresso', podujatie venované ochutnávaniu talianskej kávy," dodala Mistríková.

Oslavy talianskej kulinárskej tradície a kultúry na Slovensku sa budú konať aj začiatkom decembra. "Taliansky kultúrny inštitút pripravil pre svojich študentov Masterclass, ktorú povedie sardínsky šéf Andrea Ena vo svojich nových enogastronomických priestoroch Sapori Italiani. Na toto podujatie bude potrebné si zakúpiť vstupenku," uzavrela.