Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Centre súčasného umenia vystavujú štyria mladí maďarskí umelci

Autori cez svoje diela hovoria o ľudských výkyvoch, vykoľajeniach, zauzleniach, tiež o slepých uličkách a zlyhaniach medziľudskej komunikácie.

Trnava 9. júla (TASR) – Výstavné priestory trnavskej Galérie Jána Koniarka v Synagóge - Centre súčasného umenia budú oddnes do 27. júla patriť štyrom mladým maďarským výtvarníkom žijúcim na Slovensku. Éva Mayer, Andrea Pézman, Erika Szőke a Gábor Gyenes sa predstavujú na výstave Transcom.net, jej kurátorom je Máté Csanda.

V stredobode tvorivého záujmu umelcov, ako uviedol kurátor, stojí človek. Autori cez svoje diela hovoria o jeho výkyvoch, vykoľajeniach, zauzleniach, tiež o slepých uličkách a zlyhaniach medziľudskej komunikácie. Upozorňujú na skryté spomienky. "Jedným z centrálnych referenčných bodov v ich tvorbe je hľadanie odpovedí na otázku, nakoľko sú prírastkami pre človeka životné etapy ako smútok, hraničné prípady, náhle a tragické zvraty, ktoré sa zväčša vyhýbajú akémukoľvek racionálnemu výkladu," pokračoval Csanda.

Jediný muž zo štvorice umelcov Gábor Gyenes sa predstavuje prácami na prvý pohľad nedefinovateľnej techniky, vystavuje diela na rozmedzí fotografie, litografie a digitálnej tlače, Andrea Pézman sa definuje predovšetkým ako grafička, ktorá prácam dáva širší rozmer. Zhotovuje objekty v podobe papierových špirál, papierové plastiky na sebe nosia odkaz vo forme HTML-kódu, ktorý sa ale v jej podaní mení na nečitateľný ornament. Základom vystavovanej série Eriky Szőke je fiktívna koláž rôznych fotografií. Divák sa stáva svedkom symbolických rehabilitácií – autorka umožňuje bezmenným ľuďom na nich žiť v imaginárnom prostredí druhý, paralelný život, aranžuje rôzne životné situácie. A diela Évy Mayer sú zase pietnymi obrazmi, kde sa na prvý pohľad zdajú byť ich obsah a forma v prudkom kontraste.

Výstava Transcom.net je v krátkom čase už druhou prezentáciou maďarských umelcov v Trnave, začiatkom júna vystavovali v synagóge maliarka Eszter Tajti a fotograf János Szentiváni. Ich spoločná prezentácia mala názov Čas života.