Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Terchovský budzogáň 2013 s americkou kapelou Biohazard

Foto: www.budzogan.sk

Premiéru na Terchovskom budzogáni bude mať aj Pražský výběr v pôvodnej zostave na čele s Michaelom Kocábom.

Bratislava 22. júla (TASR) - Do druhej desiatky vstupuje známy festival Terchovský budzogáň. Na 11. ročníku privíta fanúšikov tvrdého rocku v amfiteátri Nad Bôrami v Terchovej v dňoch 9. a 10. augusta. Tohtoročnými headlinermi budú skupiny Biohazard a Annihilator.

Rock-metalovo ladený hudobný festival, ktorého predchádzajúce ročníky majú na konte vystúpenia aj takých hviezdnych kapiel ako Sunrise Avenue, Offspring či Helloween, neostane nič dlžný svojej povesti ani tento rok. Najväčším ťahákom bude americká metalová stálica Biohazard. Legenda, ktorá spojila zdanlivo nespojiteľné hudobné žánre ako metal, hardcore, punk a hip-hop, vznikla v roku 1987 v Brooklyne. V roku 1992 vydali pod hlavičkou Roadrunner Records album Urban Discipline, ktorý ich dostal do povedomia nielen v hardcorovej komunite. Videoklip ku skladbe Punishment sa stal najhranejším v histórii metalovej relácie na MTV Headbanger's Ball. Medzi headlinerov festivalu sa určite radí aj kanadský metalový projekt hudobného multiinštrumentalistu Jeffa Watersa, ktorému dal názov Annihilator. Historicky najpredávanejšia kanadská metalová kapela datuje svoje začiatky do roka 1984, na konte má dnes 14 štúdiových albumov. Metalovej rodine po celom svete sú chronicky známe gitarové riffy skladieb King of the Kill či Alice in Hell.

Premiéru na Terchovskom budzogáni bude mať aj Pražský výběr v pôvodnej zostave na čele s Michaelom Kocábom. Českú hudobnú scénu budú ďalej zastupovať kapely Harlej, Doga a Alkehol. Štandardne sa festival nevyhýba ani punkovej hudbe, do Terchovej príde Zóna A a Slobodná Európa. V line upe dvoch festivalových dní sú aj ďalšie známe slovenské kapely Horkýže slíže, Inekafe, Davová psychóza, Aya a Tublatanka. Aj tento rok si svoj koncert odohrá domáca kapela Arzén, bez ktorej si ľudia program festivalu Terchovský budzogáň už ani nevedia predstaviť.