Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Veža na Kamzíku oslávi 50. výročie položenia základného kameňa

Na snímke pohľad na západnú časť mesta Bratislava. Celkom hore vysielač na Kamzíku, pod ním bratislavská Koliba. Foto: TASR - Michal Svítok

Stavbu televíznej veže dokončili v roku 1975. Pôvodný televízny vysielač, ktorý signálom pokrýval Bratislavu a časť Západoslovenského kraja, vysielal od 3. novembra 1956.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Základný kameň televíznej veže v Bratislave na malokarpatskom vrchu Kamzík (438,4 metra nad morom) položili pred 50 rokmi 12. októbra 1967.

Televízna veža je jedným z výškových symbolov slovenského hlavného mesta Bratislava. Má tvar vretenovitého dvojihlana a je vysoká 120 metrov, televízny vysielač je vysoký takmer 200 metrov. Veža stojí na malokarpatskom vrchu Kamzík v bratislavskom lesoparku.

"Vysielač zabezpečil kvalitnejší televízny signál a Bratislavčanov zaujala aj architektúra stavby. Z veže sa stal významný orientačný bod v krajine," uviedol pre TASR akademický maliar Stanislav Harangozó, ktorý vytvoril kamennú mozaiku v interiéri veže podľa návrhu výtvarníčky Sibylly Greinerovej.

V televíznom vysielacom stredisku na Kamzíku v Bratislave dali pred 26.augusta 1974 do prevádzky vysielač II.televízneho programu. Archívne foto je z roku 1974.
Foto: TASR


Stavbu televíznej veže dokončili v roku 1975. Pôvodný televízny vysielač, ktorý signálom pokrýval Bratislavu a časť Západoslovenského kraja, vysielal od 3. novembra 1956. V čase dostavby vysielača na Kamzíku už vo svete existovali také monumenty ako televízna veža v kanadskom Toronte s výškou 553 metrov či o niečo nižšia, 539-metrová televízna veža Ostankino v hlavnom meste bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) v Moskve.

V roku 1960 postavili televízny vysielač na vrchu Suchá hora v Kremnických vrchoch pre stredné Slovensko a o rok neskôr k nemu pribudol vysielač pre východnú časť krajiny na Dubníku v Slanských vrchoch. V roku 1980 bolo televíznym signálom prvého programu pokrytých už 98,5 percenta územia Slovenska.

V bratislavskej televíznej veži, v najširšom úseku konštrukcie, sa vo výške 68 metrov nachádza otáčajúca sa reštaurácia. Cez jej okná majú návštevníci výhľad na panorámu Bratislavy a široké okolie. Vežu navrhol kolektív autorov Stanislav Májek, Jakub Tomašák a Juraj Kozák.

Na archívnej foto z 15. januára 1979 lyžiarska lúka pod Kamzíkom.
Foto: TASR/Vlastimír Andor


Významná bratislavská dominanta už od svojho vzniku púta pozornosť architektov aj verejnosti. Architekti Vladimír Hain, Michal Ganobjak, Tomáš Hanáček a Marek Harčarík, ktorí v roku 2016 spracovali projekt Kamzík NON-STOP, upozornili na potrebu celoročného osvetlenia lokality na Kamzíku i samotnej veže. Podľa nich veža spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky na výstražné osvetlenie z pohľadu letovej prevádzky a je možné ju vnímať aj počas jasnej noci ako dominantu.