Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Telesá Slovenskej filharmónie vystúpia v Žiline a Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po boku orchestra vystúpi francúzska fagotistka Sophie Dervaux, držiteľka hlavnej Ceny festivalu Allegretto Žilina 2023.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Telesá Slovenskej filharmónie (SF) vystúpia koncom týždňa v Žiline a Košiciach. Na východe Slovenska je na umeleckom zájazde Slovenský filharmonický zbor (SFZ) so zbormajstrom Janom Rozehnalom. V piatok a nedeľu (28. 4.) budú účinkovať spolu s domácim orchestrom a zborom Opery Národného divadla Košice v trojdejstvovej veľkej romantickej opere Richarda Wagnera Tannhäuser. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Spresňuje, že Wagnerova opera Tannhäuser mala premiéru na košickej opernej scéne v decembri minulého roka. Inscenáciu režijne pripravila dvojica Ondrej Šoth a Roland Kern Tóth, dramaturg Stanislav Trnovský, scénograf Juraj Fábry, autorkou kostýmov je Simona Vachálková. Wagnerov titul zaznie v naštudovaní šéfdirigenta a zbormajstra Opery Národného divadla Košice Petra Valentoviča.

Tolstova pripomína, že SFZ sa s Wagnerovou operou stretol na viacerých zahraničných scénach - v roku 2009 v Las Palmas na Kanárskych ostrovoch, 2010, 2011, 2012 a 2014 vo Viedenskej štátnej opere, v rokoch 2013 a 2015 v rakúskom Welse na festivale Richarda Wagnera. Košická inscenácia je pre teleso v poradí ôsmou.

Orchester SF odcestuje v sobotu 27. apríla do Žiliny, kde uvedie program bratislavského štvrtkového (25. 4.) symfonického koncertu na záverečnom koncerte 33. ročníka stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Allegretto Žilina. Po boku orchestra vystúpi francúzska fagotistka Sophie Dervaux, držiteľka hlavnej Ceny festivalu Allegretto Žilina 2023. "Program zostavený z diel Johanna Nepomuka Hummela a Sergeja Rachmaninova zaznie v naštudovaní Jiřího Habarta, ktorý patrí k najmladšej generácii českých dirigentov," uzatvára SF.