Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Tatranská galéria prebúdza areál sochárskeho sympózia vo V. Ružbachoch

Sochárske sympóziu Vyšné Ružbachy Foto: TASR

Zdevastovaný sochársky areál vo Vyšných Ružbachoch momentálne pripomína skôr cintorín sôch a nie národnú kultúrnu pamiatku

Vyšné Ružbachy 23. júla (TASR) - Slávnostným koncertom v areáli bývalého Medzinárodného sochárskeho sympózia (MSS) vo Vyšných Ružbachoch vyvrcholil počas uplynulého víkendu projekt Tatranskej galérie (TG) v Poprade zameraný na záchranu a obnovu tejto jedinečnej národnej kultúrnej pamiatky. Vystúpili na ňom speváci Terézia Kružliaková–Babjaková, Martin Babjak, Daniel Buranovský a Alexander Jablokov. Pred koncertom sa široká verejnosť stretla aj s umelcami - sochármi, účastníkmi predchádzajúcich ročníkov sympózia.

"Zabudnutý a zdevastovaný sochársky areál vo Vyšných Ružbachoch dnes, žiaľ, pripomína skôr cintorín sôch a nie národnú kultúrnu pamiatku. Tatranská galéria urobila už v minulosti niekoľko pokusov o jeho revitalizáciu, ale až vďaka projektu Košice 2013 sa tento zámer podarilo aj zrealizovať,"
 konštatovala autorka projektu Vyšné Ružbachy – genius loci a riaditeľka TG Anna Ondrušeková. Ako dodala, zároveň je cieľom upozorniť širokú verejnosť na žalostný stav sympoziálneho areálu v Ružbachoch, ktorý podľa jej slov chátra vinou nezáujmu, nekultúrnosti samosprávy, verejnej správy, ale aj ďalších kompetentných. V sympoziálnom areáli vo Vyšných Ružbachoch tvorili sochári zo 16 krajín sveta.

V rámci projektu TG sa od 9. júla 2012 začalo v areáli MSS s úpravami terénu a reštaurovaním sôch. Ošetrenia a zakonzervovania proti poveternostným vplyvom sa ako prvé dočkali plastiky účastníkov z rokov 1964, 1965 a 1967. Sú to diela renomovaných svetových sochárov Karla Prantla z Rakúska, ktorý je zakladateľom najstaršieho sochárskeho sympózia v Európe v meste Sant Margarethen a spoluzakladateľom sympózia vo Vyšných Ružbachoch, a japonského sochára Yasuo Mizuiko. Zo Slovenska to boli diela zakladateľa sympózia v Ružbachoch Rudolfa Uhera a Andreja Rudavského, jedného z jeho prvých účastníkov. V nasledujúcich rokoch projekt počíta s obnovou ďalších sôch.

TG ho pripravila v spolupráci s obcou Vyšné Ružbachy, reštaurátorskou firmou PEGAS B.E.K.D., zastúpenou akademickým sochárom Štefanom Kovaľom, ktorý bol dlhoročným komisárom MSS a s podporou Ministerstva kultúry SR. Podľa Ondrušekovej je tento projekt dôkazom, že zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013 je významným prínosom nielen pre Košice, ale aj pre širší región východného Slovenska. Vďaka tomu mohla TG zorganizovať vo Vyšných Ružbachoch podujatie, ktoré je nasmerované na začatie obnovy unikátnych umeleckých diel vytvorených počas dlhoročnej tradície konania sochárskych sympózií.