Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Taliansky parlament ocenil slovenskú výtvarníčku

Slovenská výtvarníčka Melita Gwerková bola ocenená bronzovou medailou za dielo Quod Hodie Non Est Cras Ecrit (Čo nie je dnes, bude zajtra) a Primo Intuitu (Na prvý pohľad).

Bratislava 16. júla (TASR) - V rámci medzinárodného festivalu umenia, ktorý sa konal v talianskom Grottammare, udelili prvýkrát v histórii bronzovú medailu talianskeho parlamentu slovenskej výtvarníčke - Melite Gwerkovej. TASR o tom informovala manažérka výtvarníčky Melita Gwerková mladšia.

"Toto prestížne ocenenie dostala výtvarníčka za diela Quod Hodie Non Est Cras Ecrit (Čo nie je dnes, bude zajtra) a Primo Intuitu (Na prvý pohľad), ktoré spolu vytvárajú diptych s prvkami surrealizmu," doplnila.

"Veľmi si cením toto krásne ocenenie a teším sa, že prišlo práve z Talianska, nakoľko mi je táto krajina blízka," komentovala ocenenie Melita Gwerková, ktorá má za sebou viacero medzinárodných výstav, okrem iného aj v Dome Danteho Alighieriho vo Florencii.

Tvorba ocenenej umelkyne v sebe spája abstraktné prvky i figurálne motívy. "A to všetko na pozadí originálnej techniky, za ktorú doteraz získala niekoľko medzinárodných ocenení. Autorka svoje diela vystavuje spolu so svojím manželom, výtvarníkom Marianom Vidom, laureátom viacerých medzinárodných cien. Spoločnú výstavu pripravujú v Bratislave na budúci rok," dodala Melita Gwerková mladšia.

Melita Gwerková sa narodila v roku 1956 v Banskej Štiavnici. Je absolventkou vedy o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a súkromného výtvarného štúdia. Je členkou Umeleckej besedy Slovenska, francúzskej asociácie A7 a talianskeho združenia umelcov domu Danteho Alighieriho vo Florencii. Má za sebou viacero výstav doma i v zahraničí. Jej diela sú v galériách a v súkromných zbierkach v mnohých európskych krajinách, ale i v USA. Je laureátkou viacerých zahraničných cien. Žije a pôsobí striedavo v Banskej Štiavnici a Bratislave.