Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Taiwanský filmový festival odštartovala kompilácia animákov

Foto: TASR

Filmoví fanúšikovia majú možnosť spoznávať kinematografiu Taiwanu v rámci 2. ročníka Taiwanského filmového festivalu do štvrtka 24. mája.

Bratislava 22. mája (TASR) – V bratislavskom Kine Mladosť sa dnes večer začal recepciou pri príležitosti inaugurácie 13. prezidenta Čínskej republiky (Taiwan) 2. ročník Taiwanského filmového festivalu.

Podujatie otvorili vedúci Taipejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave David Nan-Yang Lee, starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Tatiana Rosová, ktorá prevzala nad festivalom záštitu, a poslanec NR SR Ivan Štefanec, predseda Slovensko-taiwanskej skupiny priateľstva v NR SR.

"Tento rok sme priniesli päť komerčných filmov a tiež 12 krátkych animovaných filmov. Slovenským divákom predstavia rôzne rozmery taiwanského filmového priemyslu," povedal TASR David Nan-Yang Lee s tým, že pred dvomi rokmi predstavil prvý ročník festivalu výlučne celovečerné hrané filmy. Tentoraz sa budú môcť návštevníci festivalu zoznámiť aj s krátkymi animovanými filmami z dielne mladých taiwanských autorov. "Dúfame, že ľuďom na Slovensku ukážeme životný štýl na Taiwane, aby pochopili, akí sme, ako žijeme na Taiwane," doplnil.

Prvý festivalový večer ponúkol aj film Trikrát od medzinárodne uznávaného režiséra Hou Hsiao-hsiena. Ten nakrútil milostný príbeh, ktorý sa odohráva v troch rôznych časových obdobiach. Vo festivalovom programe nájdu priaznivci filmu aj cestopisný dokument o Taiwane, po jeho projekcii majú možnosť diskutovať s autorom snímky Antonom Fillom. Láska a priateľstvo sú ústredným motívom ďalšieho filmu s názvom Rybárske šťastie. Divákov zavedie na Ostrov orchideí, domov etnickej menšiny Tao, ktorej živobytie je závislé od oceánu. Milovníkov rozprávkových príbehov poteší snímka Topánková víla. Film Nemôžem žiť bez teba zas prináša príbeh o chudobnom pracovníkovi v dokoch, ktorý bojuje o opätovné zverenie svojej 7-ročnej dcéry do opatery. Prehliadku uzavrie snímka Gangsterský rock. Divákov zavedie do komplikovaného sveta šoubiznisu.

Filmoví fanúšikovia majú možnosť spoznávať kinematografiu Taiwanu v rámci 2. ročníka Taiwanského filmového festivalu do štvrtka 24. mája. Bezplatné projekcie filmov v pôvodnom znení s anglickými titulkami sa začínajú o 17.30 h. Počas festivalu je v priestoroch kina inštalovaná výstava fotografií, ktorá predstavuje kultúrne a prírodné krásy Taiwanu.