Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Supraphon vydal dvojalbum s príznačným názvom 1968

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo

Dvojalbum obsahuje hudbu tak rozmanitú, akú len vtedajšie premiešanie jednotlivých štýlov ponúkalo.

Bratislava 19. februára (TASR/Teraz.sk) – Dvojalbum s názvom 1968/50 hitů roku naděje a zrady vychádza v týchto dňoch vo vydavateľstve Supraphon. Od roku 1968 uplynulo už polstoročie, no napriek tomu spomienky naň ostávajú stále živé. Atmosféru onej doby pripomína práve táto kompilácia, ktorá v názve nesie spomínaný osudový letopočet.



Dvojalbum obsahuje hudbu tak rozmanitú, akú len vtedajšie premiešanie jednotlivých štýlov ponúkalo. Výber a zostavu mal vo svojej réžii hudobný publicista Miloš Skalka, ktorý nevynechal žiadny odtieň onej pesničkovej sezóny, od veľkých speváckych hviezd cez silnejúcu beatovú vlnu či interpretov nadväzujúcich na swingovú muziku až po šansoniérov a pesničkárov. V zostave nechýbajú remasterované originálne nahrávky, odrážajúce augustovú okupáciu, nejde však o zostavu protestsongov. Je to atraktívny hudobný sprievodca celým šesťdesiatym ôsmym rokom v podobe päťdesiatky, v booklete jednotlivo komentovaných skladieb.



„Zložité bolo predovšetkým rozhodnúť, ktoré pesničky oželieť. Rok 1968, rovnako ako prakticky celá druhá polovica 60. rokov, bola totiž doba nesmierne blahodarná a múzam prajúca, a to nielen v muzike. Všetko sa potom na dlhých dvadsať rokov skončilo v okamihu, keď vtedajšie mocné krajiny – podporené vo svojom úsilí ruskými tankami a pevnou ideológiou – rozhodli, že bude všetko inak. Ale v roku 1968 prevládala všeobecná radosť a spolu s ňou radosť z tvorby. Snáď to z tej päťdesiatky nahrávok cítiť,“ hovorí Miloš Skalka na margo toho, ako ťažké bolo vybrať päťdesiatku reprezentatívnych piesní.



Medzi päťdesiatkou piesní sú aj skladby Docela obyčejná píseň v podaní Karla Černocha, Dobrá zpráva (Václav Neckář), Obraz smutný slečny (Hana Zagorová), Čím lásku bráníš (Yvonne Přenosilová), Klaunova zpověď (Petr Novák), Spievam si pieseň (Pavol Hammel), Lampa (Marta Kubišová), A zazvonil konec (Rebels), Nevidomá dívka (Hana Ulrychová), Cesta končí (Eva Pilarová), Přejdi Jordán (Helena Vondráčková), Naději (Judita Čeřovská), Dobře míněná rada (Běž domů, Ivane, Jaromír Vomáčka) či Modlitba pro Martu v podaní Marty Kubišovej.



TASR informovala Adriána Čahojová, marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovenskú republiku.