Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Študentské Divadlo Lab uvedie premiéru inscenácie Návšteva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Inscenácia je určená súčasnému mladému divákovi a otvára tému spoločenskej pasivity, života na úver či falošného humanizmu a zároveň poukazuje na potrebu osobnej angažovanosti, odvahy a svedomia.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Študentské Divadlo Lab uvedie v pondelok 4. decembra svoju štvrtú premiéru v akademickom roku 2017/2018. Inscenáciu s názvom Návšteva na motívy švajčiarskeho dramatika Friedricha Dürrenmatta naštudovali herci 4. ročníka a na jej príprave sa podieľali študenti naprieč celou Divadelnou fakultou Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

"Náš svet prišiel tak ku groteske ako k atómovej bombe,"
píše Friedrich Dürrenmatt a dodáva, že groteska je prostriedkom obrany aj varovania pred sebazničením ľudstva. Hru Návšteva starej dámy napísal v roku 1956, no aj dnes nesie v sebe silné posolstvo, preto sa stala predlohou pre inscenáciu Návšteva. "Určená je len pre silné žalúdky a milovníkov trileru. Reč v nej bude o úveroch, odpúšťaní a statočných skutkoch v mene humanizmu, čiže o témach, ktoré sa nás, našťastie, bytostne vôbec netýkajú," avizujú tvorcovia svoj najnovší počin v réžii Karola Rédliho. Pod dramaturgiu sa podpísala Hana Tichá. Scénu navrhla Mária Bačová, kostýmy Dáša Veselovská. Produkciu mali na starosti Jana Strížová a Eva Novotná.

V zdanlivo fiktívnom mestečku sa po príchode tajomnej miliardárky Kláry spustí reťaz bizarných a monštruóznych udalostí. Tie síce môžu v prípade zlých či žiadnych rozhodnutí viesť i k najhoršiemu, no my si môžeme s pokojným svedomím vydýchnuť, že sa nás to vonkoncom netýka. Alebo aj nie. Napokon paradoxov nikdy nie je dosť.

Inscenácia je určená súčasnému mladému divákovi a otvára tému spoločenskej pasivity, života na úver či falošného humanizmu a zároveň poukazuje na potrebu osobnej angažovanosti, odvahy a svedomia. "Tieto pomerne ťažké tézy Dürrenmattova hra umožňuje inscenovať s ľahkosťou, ironickým humorom a v dynamickom tempe, vďaka čomu inscenácia poskytne nielen podnety na zamyslenie, ale i zaujímavý divadelný zážitok," TASR informovala za tvorcov inscenácie Eva Novotná.