Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štrnásty ročník MFF Bratislava uvedie najlepšie európske filmy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

MFF Bratislava sa uskutoční v jesennom termíne 9.-15. novembra a následne sa presunie do Banskej Bystrice. Tam bude do 17. novembra pokračovať Festivalovými dňami.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Najlepšie európske filmy tohto roka uvedie v novembri 14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Jeho program prinesie filmy renomovaných režisérov ako Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Goran Paskaljevič, Matteo Garrone či Agustí Villaronga. TASR informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová.

Návštevníci budú mať možnosť zhliadnuť nový film talianskeho velikána Bernarda Bertolucciho Ja a ty, ktorý nakrútil po desiatich rokoch, veselú antidepresívnu vzpruhu Kena Loacha Anjelský podiel, za ktorú si z Cannes odniesol Cenu poroty, či tiež v Cannes ocenenú Veľkou cenou horkosladkú satiru Mattea Garroneho Reality o rodine, ktorú zničí reality šou.

V sekcii Panoráma festival predstaví tohtoročných finalistov filmového ocenenia Európskeho parlamentu. Pri príležitosti 25. výročia vzniku cien Goya odprezentuje španielske filmy, ktoré v posledných piatich rokoch získali cenu Španielskej filmovej akadémie za najlepší film. Vo výbere nebude chýbať strhujúca väzenská dráma Daniela Monzóna Cela 211 (Celda 211, 2009) či dramatický príbeh z povojnového Katalánska Čierny chlieb (Pa Negre, 2010) Agustího Villarongu.


Zavítajú k nám oceňované európske tituly


V Medzinárodnej súťaži dokumentárnych filmov figuruje hneď niekoľko oceňovaných európskych titulov. Mladý bulharský režisér Ilian Metev vo svojom celovečernom debute Posledná záchranka v Sofii sleduje posádku na výjazdoch za naliehavými prípadmi. "Štylisticky i metodicky 'čistý' film zaujal výberovú komisiu Semaine de la critique a z Karlových Varov si odniesol cenu za najlepší dokumentárny film," doplnila Turnerová. Medzi intímne filmové denníky možno zaradiť francúzsky dokument Jaurés režiséra Vincenta Dieutre. "Celý je nakrútený z okna bytu, kde sa jeho autor stretával so svojou tajnou láskou," dodala s tým, že Dieutre za film získal prestížnu cenu Teddy, ktorú udeľujú na berlínskom festivale snímkam s "queer" tematikou.

MFF Bratislava sa uskutoční v jesennom termíne 9.-15. novembra a následne sa presunie do Banskej Bystrice. Tam bude do 17. novembra pokračovať Festivalovými dňami.