Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Stredoslovenská galéria predstavila zreštaurovaný Skuteckého obraz Trh

Na snímke riaditeľ Stredoslovenskej galérie Maroš Rovňák počas slávnostného predstavenia zreštaurovaného obrazu Dominika Skuteckého "Trh v Banskej Bystrici" vo Vile Dominika Skuteckého, ktorá je výstavným priestorom Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici 13. marca 2019. Foto: TASR

Skutecký sa významne pričinil o rozvoj kultúrneho života Banskej Bystrice.

Banská Bystrica 13. marca (TASR) – V deň výročia úmrtia významného maliara Dominika Skuteckého odhalila Stredoslovenská galéria (SSG) v meste pod Urpínom v stredu podvečer zreštaurovanú najznámejšiu maľbu umelca z roku 1889 Trh v Banskej Bystrici. SSG obraz predstavila vo svojej stálej expozícii vo vile Skuteckého v pôvodnej farebnosti po vyčistení a odbornom ošetrení. Priblížila i príbeh diela a históriu jeho vzniku vrátane identifikácie hlavných postáv námetu maľby.

"Na projekte reštaurovania a výskumu malieb Dominika Skuteckého spolupracuje SSG s chemicko-technologickým oddelením Pamiatkového úradu SR a Slovenskou národnou galériou (SNG), reštaurátorom Miroslavom Slúkom, chemičkou Stanislavou Trginovou a kurátorkou zbierky umenia 19. storočia SNG Katarínou Beňovou," uviedla Katarína Baraníková, kurátorka SSG.



Výpravná scéna obrazu zachytáva rušné trhovisko rozložené pod Mariánskym tzv. morovým stĺpom na banskobystrickom námestí. Mnohofigurálnej kompozícii dominuje ústredná ženská postava s akcentom jasnočerveného slnečníka. Veľmi pestré a detailne realistické maliarske podanie scény ožíva v intenzívnom poludňajšom svetle.

Podľa Baraníkovej prezentácia ikonického diela Skuteckého je úvodným podujatím v rámci postupného odhaľovania zreštaurovaných umelcových malieb z kolekcie SSG, ktoré plánujú predstavovať počas tohto roka.

"Zároveň sprístupňujeme stálu expozíciu po renovácii podláh, ktorú sme realizovali vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Pripravujeme ďalšie rekonštrukčné práce a reinštaláciu stálej expozície umelca s využitím potenciálu maliarovej vily ako autentického prostredia jeho tvorby a rodinného života," dodala Baraníková s tým, že projekt reštaurovania známeho diela a výskumu finančne podporil Fond na podporu umenia a BBSK.

Skutecký sa významne pričinil o rozvoj kultúrneho života Banskej Bystrice. Jeho obrazy sú v zbierkach SNG i v iných slovenských a zahraničných galériách či súkromných zbierkach. Bol autorom žánrovej maľby, krajinomalieb a portrétov. Pôsobil v Mníchove, Benátkach a vo Viedni. Natrvalo sa usadil v Banskej Bystrici v roku 1889. Zomrel vo veku 72 rokov.