Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach majú väzenskú celu

Ukážková väzenská cela v košickej Štátnej vedeckej knižnici Foto: TASR/František Iván

Knižnica sídli v niekdajšej väznici a má zachovanú aj miestnosť pre väzňov.

Košice 27. februára (TASR) - Návštevníci košickej Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) si môžu popri knihách, časopisoch a rôznych výstavách pozrieť aj ukážkovú väzenskú celu. V budove na Pribinovej ulici, ktorá slúžila v 19. a 20. storočí ako väzenie, ju zriadili v rámci práve ukončenej rekonštrukcie západného traktu.

Cela so zamrežovaným oknom a dobovým interiérom je na prvom poschodí, ako to chceli pamiatkari. "Je to malá cela, obsahuje pričňu a jednoduché zariadenie. Návštevníci tak budú môcť na vlastné oči vidieť, v akých podmienkach žili odsúdení," uviedla pre TASR vedúca oddelenia výpožičných služieb a študovní ŠVK Štefánia Petercová. Knižnica je tak unikátna tým, že sídli v niekdajšej väznici a má aj zachovanú miestnosť pre väzňov. Rekonštruované priestory dnes slávnostne otvorili spolu s výstavou Košická kníhtlač v zrkadle času. Objekt na Pribinovej 1 postavili v roku 1878, vedeckej knižnici patrí od roku 1992. V priebehu uplynulých 20 rokov postupne obnovili všetky štyri trakty.

Najnovšou rekonštrukciou pribudol nový výstavný priestor a študovne s modernými technológiami. Výsledkom je vznik centra regionálnych štúdií Bibliotheca Cassoviensis, ktoré pre verejnosť otvoria v apríli. Projekt v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 si vyžiadal náklady 694.000 eur

Ukážková väzenská cela v košickej Štátnej vedeckej knižnici
Foto: TASR/ František Iván



Na snímke zrekonštruovaná cela bývalej väznice.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke zrekonštruovaná študovňa.
Foto: TASR/František Iván


Na snímke zrekonštruovaný depozitár.
Foto: TASR/František Iván


Výstava Košická kníhtlač v zrkadle času
Foto: TASR/František Iván


Výstava Košická kníhtlač v zrkadle času
Foto: TASR/František Iván


Štátna vedecká knižnica v Košiciach
Foto: TASR/František Iván