Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie Romea a Júliu

Na snímke vľavo dramaturgička Alžbeta Lukáčová počas tlačovej konferencie Štátnej opery Banská Bystrica pri príležitosti premiéry baletu Sergeja Prokofieva Romeo a Júlia. V Banskej Bystrici 20. februára 2018 Foto: TASR/Branislav Račko

Pod choreografiu a réžiu baletu sa podpísal šéf baletného súboru Moravského divadla v Olomouci Robert Balogh.

Banská Bystrica 20. februára (TASR) – Známy príbeh veronských milencov rozpovie v premiére 23. februára Štátna opera v Banskej Bystrici, ktorá tentoraz siahla po diele ruského skladateľa, klaviristu a dirigenta Sergeja Prokofieva Romeo a Júlia. Pod choreografiu a réžiu baletu sa podpísal šéf baletného súboru Moravského divadla v Olomouci Robert Balogh. Libreto upravil podľa Williama Shakespeara. V hlavných úlohách sa predstavia banskobystrickí sólisti Veronika Szabová a Ján Jamrich, v alternácii s českým kolegom Antonínom Blahutom.

"Romeo a Júlia v baletnej podobe patrí k tomu najlepšiemu vo svojom žánri. Hudba je lákavá aj pre orchester, neznie tak často na našom pódiu. Druhá lákavá vec je to, že my sme si zadali u pána choreografa balet na špičkách, klasický balet, ktorý si diváci spájajú napríklad s Labutím jazerom," priblížila v utorok na tlačovej besede dramaturgička Alžbeta Lukáčová.

Baletný súbor Štátnej opery je služobné teleso a nemá v povinnosti samostatné predstavenia. Podľa Lukáčovej sú tam však umelci, ktorí takisto majú svoje umelecké predstavy, ambície a v neposlednom rade to celé teleso rozvíja. Preto raz za čas doprajú i tomuto súboru samostatný titul. Tentoraz sa pred divákmi majú šancu zaskvieť v príbehu o nenávisti dvoch znepriatelených rodín Kapuletovcov a Montekovcov.

"Väčšinou vyberáme tituly, ktoré sú akoby priamo ušité na jednotlivých členov súboru. Balet na špičkách sme v našom repertoári nemali niekoľko desaťročí. V súbore sú ľudia, ktorí sa vedia popasovať aj s tým najťažším, čo v tanečnom umení máme, a to je práve balet na špičkách," dodala Lukáčová.