Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Do radu Spravodlivých medzi národmi pribudli šiesti Slováci

Z oceňovania Spravodliví medzi národmi 30. januára 2013 v Bratislave. Na snímke vľavo syn záchrancov Jozef Chladný a zachránený Yosef Bodner a vzadu veľvyslanec Izraela Alexander Ben Zvi. Foto: TASR/Michal Svítok

Vďaka nim sa niekoľko slovenských židov nedostalo do dlhého zoznamu obetí holokaustu počas 2. svetovej vojny.

Bratislava 30. januára (TASR) - Šesťdesiatosem rokov od oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, dnes podvečer v Bratislave ocenili šiestich Slovákov, vďaka ktorým sa niekoľko slovenských židov nedostalo do dlhého zoznamu obetí holokaustu. Za odvahu, ktorú prejavili počas druhej svetovej vojny, sa dnes zaradili medzi viac ako 24.000 nositeľov titulu Spravodlivý medzi národmi. Slovensko ich už má takmer 550.

"Kde mnohí zavreli svoje mysle pred ľudskosťou a svoje srdcia pred utrpením, ktoré mohlo ľahko postihnúť ich samých, tam boli Spravodliví ľuďmi. Pomoc a podpora, ktorú poskytli svojim židovským spoluobčanom v ich najťažších chvíľach a pohnútky, ktoré ich k tomu viedli, sú spojením diametrálnych protikladov - samozrejmosti, ktorú by sme očakávali od každého človeka, keď sa jedná o záchranu ľudského života a výnimočnosti," povedal o ocenených Alexander Ben-Zvi, veľvyslanec Izraela, ktorý ceny udeľuje.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v tomto kontexte podotkol, že hoci sa môže zdať, že príbehy prenasledovaných Židov sú podobné, v skutočnosti je za každým individuálny ľudský príbeh. "Štát, ktorý spolupracoval s hitlerovským Nemeckom, nemôže byť súčasťou mojich predstáv o humanizme. Je dnes úplne evidentné, že prezident Jozef Tiso vedel o všetkých veciach, úzko spolupracoval s nemeckým fašistickým systémom, preto tento spôsob riadenia štátu ja odmietam," podčiarkol Fico. Slovensko by podľa jeho slov nemalo nikdy zabudnúť na žiaden príbeh prenasledovaných Židov.



Jeden z nich napísal osud rodine Neurathových. Tak ako ďalší Židia, aj oni sa museli počas vojny skrývať pred prenasledovaním nacistov. Deportácia Neurathovým hrozila od roku 1942 a do roku 1944 vystriedali niekoľko úkrytov, pričom po potlačení Slovenského národného povstania sa ich situácia ešte zhoršila. Práve vtedy im prišli na pomoc Spravodlivý medzi národmi - obuvník Alexander Režný a jeho žena Katarína. Manželia boli utečencom ochotní pomôcť a poskytnúť úkryt vo vlastnom byte. Keď narastalo nebezpečie, presunuli ich do obuvníckej dielne. Skrývanie rodiny sa skončilo až po oslobodení Bratislavy v roku 1945.

Pomocnú ruku podobne v časoch strachu našli Židia aj v ďalších Spravodlivých medzi národmi - Jána a Anny Mackovjakových a Jozefa a Márie Chladných. Prezident SR Ivan Gašparovič v tejto súvislosti poukázal, že podobné príbehy dokazujú, že hrdinom sa môže stať aj bežný človek. "Medzi ocenenými je robotník, krajčír aj matky," podotkol. Pripomínanie si ich činov je preto podľa neho dôležité, aby sa v dejinách ľudstva už podobná hrôza ako holokaust už nikdy nezopakovala.