Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spravodajské televízie prinesú volebné štúdiá, exit polly či analýzy

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline. Bratislava, 3. apríla 2014. Foto: TASR - Michal Svítok

Verejnoprávny RTVS bude počas celého víkendu mapovať priebeh a výsledky prvého kola volieb prezidenta. Spravodajské tímy sa budú naživo hlásiť z volebných miestností i volebných centrál.

Bratislava 15. marca (TASR) – Viaceré slovenské spravodajské televízie prinesú v súvislosti so sobotnými (16. 3.) prezidentskými voľbami exit polly. Spolu s dianím a reakciami z jednotlivých volebných centrál, rozhovormi či analýzami ich avizovali Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), TA3 i Televízia Markíza.

Verejnoprávny RTVS bude počas celého víkendu mapovať priebeh a výsledky prvého kola volieb prezidenta. Spravodajské tímy sa budú naživo hlásiť z volebných miestností i volebných centrál viacerých prezidentských kandidátov. Naplánované sú tiež mimoriadne správy.

RTVS taktiež predstaví výsledky volebného prieskumu, ktorý pre ňu spracuje MEDIAN SK, pripravené budú rozhovory a analýzy. Svojim divákom sprostredkuje priebežné výsledky zo Štatistického úradu SR. Následne v nedeľu (17. 3.) sa v štúdiu RTVS predstavia dvaja najsilnejší prezidentskí kandidáti pred druhým kolom volieb. Dianie bude okrem televízie po celý čas spravodajsky mapovať aj spravodajstvo Rádia Slovensko.

Prieskum, tentoraz agentúry AKO, bude mať po zatvorení volebných miestností pre svojich divákov pripravený spravodajská TA3. Priebeh kampane, samotných prezidentských volieb či priebežné výsledky budú komentovať hostia špeciálneho volebného štúdia. Televízia bude zároveň priebežne zverejňovať aj predbežné výsledky Štatistického úradu SR. Hlásiť sa počas noci budú aj spravodajské štáby z volebných centrál prezidentských kandidátov.

Nedeľa (17. 3.) bude na TA3 patriť výsledkom volieb, rozhovorom s analytikmi či úspešnými i neúspešnými kandidátmi. Televízia spravodajsky pokryje aj tlačovú besedu Ústrednej volebnej komisie.

Ukrátení o volebné informácie nebudú ani diváci Televízie Markíza. V mimoriadnej relácii Prezidentské voľby 2018 – Volebná noc prinesie televízia po skončení sa prvého kola volieb výsledky prieskumu agentúry Focus a ich analýzu. Okrem priebežných výsledkov Štatistického úradu SR sa budú taktiež naživo hlásiť redaktori z volebných centrál prezidentských kandidátov. Duel s dvoma najsilnejšími prezidentskými kandidátmi prinesie televízia v utorok 26. marca.

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h.