Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Múzeum Spiša priblíži život srnčej zveri a vodný ekosystém

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Výstavu pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši v spolupráci s inštitúciami z Viedne, Brna, Nitry a Svätého Antona.

Spišská Nová Ves 25. apríla (TASR) – Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi pripravilo pre návštevníkov dve nové výstavy. Jedna priblíži nové poznatky o srnčej zveri, druhá bude zameraná na vodný ekosystém. Vernisáž oboch výstav sa uskutoční v Provinčnom dome dnes o 16.00 h.

"Hoci je srnčia zver všeobecne známou zverou, napriek tomu ešte stále nevieme o nej všetko. Aj keď sa o nej napísalo množstvo článkov, ešte stále je čo na nej obdivovať, pozorovať, poznávať," informovalo Múzeum Spiša. Výstavu pripravilo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši v spolupráci s inštitúciami z Viedne, Brna, Nitry a Svätého Antona. Sprievodné preparáty k výstave sú zo zbierok Múzea Spiša.

Srnčia zver žije od hornej hranice lesa až po agrárnu krajinu v nížinách. "Najhojnejšia je však v pahorkatinových lesoch s priľahlou poľnohospodárskou pôdou. Srnec je najmenším predstaviteľom jeleňovitej zveri. V zimných mesiacoch je potrebné srnčiu zver prikrmovať. Do vybudovaných kŕmidiel zväčša poľovníci dávajú objemové krmivá, ako je napríklad lúčne seno, sušená ďatelina, jačmeň, pšenica, ovos či kukurica," doplnili z múzea. Súčasťou potravy je aj soľ.

Druhá výstava s názvom Voda, duša Zeme, predstaví návštevníkom vlastnosti vody, ale i jej znečistenie a minerálne pramene. Ľudia sa dozvedia informácie o faune podzemných vôd, vodných rastlinách a vodnom vtáctve. Atmosféru dotvoria zvukové efekty v podobe hlasov vodného vtáctva. Návštevníci spoznajú aj rozdiely živočíšnych skupín v stojatých a tečúcich vodách a zároveň si budú môcť pozrieť i živé obojživelníky a vyskúšať si prácu s mikroskopom.