Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Speváčka z Tolstoys naspievala pieseň k novej rozprávke Mimi a Líza

Záber z populárneho rozprávkového seriálu. Foto: youtube.com

Dobrodružstvá seriálovej dvojice Mimi a Líza už videli deti vo Francúzsku, v Česku, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hong Kongu a v ďalších krajinách.

Bratislava 7. novembra (TASR/Teraz.sk) - Slovenská speváčka a hudobníčka Ela Tolstová, líderka formácie Tolstoys, naspievala ústrednú pieseň k novej rozprávke Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla. Skladbu s názvom Svetlo sa hrá skomponovala Lucia Chuťková. TASR informovala Mária Hejtmánová Lampertová zo spoločnosti Fool Moon, ktorá produkovala novú rozprávku. Divákom prinesie nové príbehy dvoch nerozlučných kamarátok, ktoré sa prvýkrát objavili v roku 2013 na televíznych obrazovkách i v knihe.

Dobrodružstvá seriálovej dvojice Mimi a Líza už videli deti vo Francúzsku, v Česku, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hong Kongu a v ďalších krajinách. Tentoraz však tvorcovia seriálu prichádzajú s 26-minútovým filmom, ktorý uvidia diváci v kinách na Slovensku, v Českej republike a vo Francúzsku. "Záujem oň prejavili aj talianska televízia RAI, slovinská RTV a fínska televízia YLE TV 2. Samozrejme, nebude chýbať ani vo vysielaní RTVS, ktorá film odvysiela vo svojom vianočnom programe 23. decembra," dodala.

Keďže ide o 26-minútový film, na rozdiel od seriálových epizód mali tvorcovia väčšiu plochu nielen pre rozprávanie príbehu, ale aj sprievodnú hudbu. Tú skomponovala mladá hudobná skladateľka Lucia Chuťková, pre ktorú bolo dôležité, aby titulná pieseň Svetlo sa hrá zaujala nielen detského diváka, ale rovnako aj dospelého: "Priznávam, nebolo to jednoduché. Text napísala spoluautorka scenáru Katarína Moláková. Veľmi dlho sme hľadali speváčku, ktorej hlas by mal v sebe intimitu, istú spontánnosť a čosi tajomné." Napokon oslovili na spoluprácu Elu Tolstovú, líderku formácie Tolstoys. "Páčilo sa mi, že nie je len speváčkou, ale tvorí aj vlastnú hudbu. Dokázala vniesť do piesne niečo svojské. A presne to som chcela," dodala na margo skladby, ktorú nahrávali so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom SRo.

"Milujem rozprávky, takže ma táto spolupráca potešila a veľmi som si to užívala," hovorí Ela Tolstová, ktorú zaujal podľa nej krásny príbeh o dvoch kamarátkach: "Jedna z nich je nevidomá a práve tým je tento projekt výnimočný. Prináša totiž deťom veľmi dôležitú tému a ešte k tomu úžasným spôsobom. Je krásne, ako každé z dievčat opisuje spoločné zážitky odlišne. Jedna tak ako to vidí a druhá tak, ako to počuje a cíti."

Pieseň si môžu záujemcovia vypočuť na https://soundcloud.com/mimiliza/svetlo-sa-hra. Filmová rozprávka vstúpi do kín 22. novembra.