Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ples v opere podporí vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla, v ktorej sa konal 17. ročník dobročinného Plesu v opere. Foto: TASR/Martin Baumann

Aktuálne sa Ples v opere spojil s Nadáciou pre deti Slovenska a Koalíciou pre deti Slovensko s cieľom prispieť k riešeniu situácie detí, ktoré sú oberané o primeranú šancu na vzdelanie.

Bratislava 18. októbra (TASR) – V znamení dobročinnosti sa uskutoční aj 18. ročník Plesu v opere, podujatie opäť využije svoj spoločenský význam v prospech zdravotne znevýhodnených detí, tentoraz v oblasti vzdelávania. Hostia charitatívneho podujatia svojou účasťou pomôžu podporiť program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením.

"Považujeme za výnimočné, že sa nám podarilo za tie roky pomôcť riešiť veľa vecí a že sa nám darí osloviť ľudí, ktorí aj finančne vedia prispieť. Za deväť rokov sa nám podarilo od hostí vyzbierať 1,5 milióna eur a minulý rok sme mali dokonca rekord - bezmála 240.000," zdôraznila dnes na tlačovej konferencii riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová a okrem iného pripomenula, že vďaka štedrosti plesových hostí sa podarilo na Slovensku otvoriť tri nové centrá včasnej intervencie.

Aktuálne sa Ples v opere spojil s Nadáciou pre deti Slovenska a Koalíciou pre deti Slovensko s cieľom prispieť k riešeniu situácie detí, ktoré sú už na začiatku svojho rozvoja oberané o primeranú šancu na vzdelanie. Výsledkom tejto spolupráce je naštartovanie programu na podporu inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením v základných školách, ktorý bude financovaný z výťažku z nadchádzajúceho Plesu v opere.

Slovensko je v počte detí s diagnostikovanými špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami (ŠVVP) v EÚ na štvrtom mieste. "U nás až 12 percent detí, ktoré si plnia povinnú školskú dochádzku, majú diagnostikovanú nejakú formu špeciálnej výchovno-vzdelávacej potreby, európsky priemer je zhruba okolo šesť percent. Čo je však alarmujúcejšie, zároveň sme krajina na prvom mieste v percente detí vzdelávaných oddelene od svojich rovesníkov," upozornila Miroslava Hapalová, analytička projektu To dá rozum, s tým, že v rámci Európy zhruba 2,3 percenta detí je vzdelávaných v segmente špeciálneho školstva, u nás je to až šesť percent detí, ktoré nemajú možnosť navštevovať bežné základné školy.

Podľa Mariany Kováčovej, šéfky Koalície pre deti Slovensko, ktorá odborne zastrešuje program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením, je veľmi dôležité, aby školský systém reflektoval individuálne potreby detí. "Je potrebné, aby aj zdravotne postihnuté deti mohli navštevovať bežnú školu, vo svojom prostredí, vo svojej komunite, aby vyrastali so svojimi rovesníkmi."

V poradí 18. ročník Plesu v opere sa uskutoční 13. januára 2018. "Hostia plesu prispejú k tomu, aby deti so zdravotným znevýhodnením mohli byť zaraďované do bežného vzdelávacieho procesu, mohli chodiť na bežné školy a takisto aby sa na tých školách cítili dobre a aby tam potom dostali aj dostatočnú podporu v otázke vzdelávania," zhrnula pre TASR Cocherová.