Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

SNG zatvára Schaubmarov mlyn, čaká ho rekonštrukcia

Na archívnej snímke Schaubmarov mlyn. Foto: TASR - Dano Veselský

Zmodernizovaný mlyn majú otvoriť v októbri novou výstavou.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) zatvára Schaubmarov mlyn. "Po dlhom čakaní sa konečne začnú neodkladné práce na záchranu vzácnej barokovej technickej pamiatky," avizuje galéria. Uzatvorenie mlyna spojí s finisážou aktuálnej výstavy Na kusy v nedeľu 28. apríla.

Návštevníkov podujatia čaká celodenný program, ktorý zahŕňa spoločné varenie obeda, kurátorský výklad výstavy, workshop pre deti, ale aj prezentáciu o červotočovi a budúcnosti mlyna.

"Po uzavretí mlynskej budovy bude v nasledujúcich mesiacoch prebiehať sanácia mlynskej konštrukcie a odstraňovanie červotoča," vysvetľuje SNG s tým, že hlavnými dôvodmi rekonštrukcie sú rozsiahle napadnutia mlyna červotočom bodkovaným, fuzáčom krovovým a fuzáčom fialovým. V uplynulých mesiacoch pracovníci Schaubmarovho mlyna tieto druhy hmyzu dôkladne skúmali aj s pomocou odborníkov, statikov, architektov a dendrológov, ktorí zmapovali ich cesty a skrýše.

"Na záchranu mlyna sme pripravili komplexný plán, ktorý by mal prebehnúť do konca septembra. V prvom kroku sa uskutoční výmena a oprava poškodených nosných trámov, nasledovať budú sanácia červotoča a fuzáča termosanáciou a nakoniec povrchová úprava a náter všetkých drevených prvkov," objasňuje riaditeľka Schaubmarovho mlyna Veronika Němcová.

Mlyn bude počas rekonštrukcie zatvorený, ale návštevníkom ponúkne aktivity v mlynskom sade, ktorý bude otvorený nonstop. V lete sa tu uskutočnia malé pop-up výstavy, performancie a záhradnícke aktivity. Pre rôznorodé skupiny chystajú vzdelávacie programy zamerané na vzťah prírody a umenia, land art, ekológiu a environmentálnu výchovu.

Zmodernizovaný mlyn majú otvoriť v októbri novou výstavou.

Schaubmarov mlyn je súčasťou SNG. Ide o jediný zachovaný potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Je tu situovaná expozícia mlynárstva a galéria výtvarného umenia, v ktorej dostáva priestor najmä moderné a súčasné umenie a dizajn. Súčasťou areálu mlyna je aj ovocný sad s pestrou výsadbou. Organizujú sa tu sprievodné podujatia, ktoré súvisia s vizuálnym umením, prírodou a so životným prostredím, s remeslami a jedlom.