Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SNG prichádza s novým diskusným programom o aktuálnom dianí v kultúre

Organizátori sľubujú pohodové podujatie, už hodinu pred začiatkom bude návštevníkom k dispozícii bar a nebude chýbať ani hudba.

Bratislava 1. mája (TASR) – S novým multižánrovým programom – talkshow s názvom SNG NAŽIVE prichádza Slovenská národná galéria (SNG).

Jeho premiéra sa uskutoční vo štvrtok 3. mája o 19. hodine v priestore nevyužívaného Premostenia vo Vodných kasárňach, ktorý dlhé roky čaká na rekonštrukciu. Organizátori sľubujú pohodové podujatie, už hodinu pred začiatkom bude návštevníkom k dispozícii bar a nebude chýbať ani hudba.

Podľa koordinátorky projektu Zuzany Palicovej chcú ním reagovať na to, čo sa aktuálne deje v umení a kultúre. Zamerajú sa na súčasné témy, trendy aj problémy, pozvaní hostia sa budú k nim vyjadrovať za aj proti.

Prvá stominútová beseda s piatimi hosťami zo Slovenska a Česka má názov Prečo je najobľúbenejšou galériou u nás Ikea?. Odborníci budú hovoriť o tom, ako je to s galériami a múzeami u nás, prečo sú ľudia ochotní prežiť viac času v plechovej budove bez okien na periférii mesta ako v múzeu umenia, ako aj o tom, čo sa galérie a múzeá musia od Ikey naučiť.

Moderátorom večera bude kurátor, výtvarník, galerijný animátor a manažér Ondřej Horák, ktorý má za sebou pôsobenie v Národnej galérii v Prahe a podieľal sa na zriadení Galérie stredočeského kraja v Kutnej Hore aj iných umeleckých projektoch.

Účastníci podujatia sa od Mareka Adamova dozvedia o skúsenostiach žilinského združenia Truc sphérique a činnosti jeho Stanice v Záriečí i zámere vytvoriť z chátrajúcej synagógy v centre Žiliny nový kultúrny objekt. O situácii v SNG všeličo prezradí jej generálna riaditeľka Alexandra Kusá, o Národnej galérii v Prahe historička umenia a publicistka Milena Bartlová. Ikeu bude zastupovať manažér pre región Česka, Slovenska a Maďarska Radek Pazour.

Talkshow SNG NAŽIVE bude ešte v lete, na jeseň aj v zime, vždy na inú tému aj s rôznymi hosťami.