Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SNG pre dožívajúcu klímu uzatvorí tri stále expozície

Symbolická rozlúčka s expozíciami je naplánovaná na prvý júnový víkend. Jej súčasťou bude aj koncert starej hudby a finisáž výstavy "Denisa Lehocká 2012".

Bratislava 23. mája (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) začiatkom budúceho mesiaca uzatvorí svoje tri stále expozície starého umenia. Ide o výstavy Gotické umenie Slovenska, Barokové umenie na Slovensku a Umenie 19. storočia na Slovensku.

"Naše najvzácnejšie diela nemôžeme ďalej vystavovať rizikám, ktoré súvisia s dožívajúcim klimatickým systémom vo Vodných kasárňach. Toto opatrenie vnímame aj pozitívne – ako prípravu na budúcu rekonštrukciu," povedala o uzavretí PR manažérka galérie Daša Dúbravová.

Niektoré obrazy a sochy, ktoré boli súčasťou expozícií, sa použijú pri reinštalácii stálych expozícií na zámku Zvolen. Zároveň SNG pripravuje novú dočasnú expozíciu starého umenia zo zbierok galérie na prvom poschodí Esterházyho paláca. "Nevystavené diela budú uložené v depozitároch," doplnila Dúbravová.

Symbolická rozlúčka s expozíciami je naplánovaná na prvý júnový víkend. Jej súčasťou bude aj koncert starej hudby a finisáž výstavy "Denisa Lehocká 2012".

Ministerstvo kultúry SR krátko pred výmenou vlády vydalo pokyn na začatie rekonštrukčných prác v SNG. Tie sa mali podľa pôvodného zámeru realizovať počas troch rokov, pričom náklady na ne by nemali presiahnuť 30 miliónov eur. Zatiaľ však stále nie je jasné, či nové vedenie rezortu bude v tomto zámere pokračovať.