Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SND uvedie premiéru baletu Tulák Chaplin

Na snímke zľava autor hudby Carl Davis a autor libreta, choreograf a režisér Daniel de Andrade počas tlačovej konferencie k premiére baletného predstavenia "Tulák Chaplin" 13. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Autorská trojica Carl Davis - Daniel de Andrade – Mark Bailey po úspešnej inscenácii Nižinskij – Boh tanca pripravila v Balete SND ďalšie pôvodné dielo.

Bratislava 13. marca (TASR) – Premiéru tanečnej inscenácie Tulák Chaplin uvedie v piatok 15. marca v novej budove baletný súbor Slovenského národného divadla (SND). Autorom libreta, choreografom a režisérom je Daniel de Andrade, hudbu zložil a dielo hudobne naštudoval Carl Davis, dirigentom je Dušan Štefánek, scénu a kostýmy navrhol Mark Bailey.

Účinkujú Konstantin Korotkov, Jozef Solymosy, Jozef Dolinský, Olga Chelpanova, Silvia Nájdená, Tatum Shoptaugh, Luana Brunetti, Erina Akatsuka, Sarah Millner, Maria Rudenko, Artemyj Pyzhov, Yuli Kaminaka, Andrej Szabo a ďalší sólisti, zbor Baletu SND, spoluúčinkujú orchester Opery SND a žiaci tanečného konzervatória Evy Jaczovej.



Autorská trojica Carl Davis - Daniel de Andrade – Mark Bailey po úspešnej inscenácii Nižinskij – Boh tanca pripravila v Balete SND ďalšie pôvodné dielo. Svetová premiéra baletu Tulák Chaplin prináša príbeh o anglickom hercovi, režisérovi a scenáristovi, ktorý patril k najslávnejším svetovým filmovým tvorcom 20. storočia a pod svoje filmy sa podpisoval ako autor námetu, scenára, réžie, hudby až po účinkovanie v hlavnej úlohe. Charlie Chaplin, vlastným menom Sir Charles Spencer Chaplin (16. apríla 1889 - 25. decembra 1977), rodák z Londýna, rozvinul svoju kariéru v USA. V čase premiéry Tuláka Chaplina v SND si celý svet pripomenie 130 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších komikov, hercov, režisérov, a autorov scenárov svetovej kinematografie.

Inscenácia Tulák Chaplin zobrazuje v chronologickom poradí najvýraznejšie životné etapy a životné zlomy Charlieho Chaplina. Choreograf a režisér Daniel de Andrade začal prácu na novom balete už na začiatku tejto sezóny, obsadil tanečníkov do jednotlivých postáv a naštudoval základné časti choreografie. Tulák Chaplin je inscenácia s najväčšou kostýmovou výpravou v histórii Baletu SND, len počet kostýmov sa vyšplhal na štyristo. Inscenácia vznikla v spolupráci s agentúrou Roy Export so sídlom v Paríži, ktorá vlastní všetky Chaplinove archívy, filmy, dokumenty a fotografie z Chaplinových filmových ateliérov i zo súkromného života.



„Prvá myšlienka bola od pána Davisa a som za túto myšlienku vďačný. Musím povedať, že hlavné kontúry dostal tento projekt, keď sme navštívili agentúru Roy Export v Paríži a s pani riaditeľkou Kate Guyonvarch sme sa dohodli, že môžeme toto predstavenie robiť. Výprava nášho Chaplina je veľká, rozsiahla, je náročné hlavne skĺbiť projekcie, tanec, hudbu a herectvo na javisku, pretože musíme ten príbeh vyrozprávať tak, aby ho divák pochopil a aby z neho dostal tú emóciu, ktorú od neho chceme, aby ju vyjadril,“ povedal pre TASR riaditeľ baletu Jozef Dolinský ml.

„Musím priznať, že Chaplinove filmy som nepozeral prv, než sme začali pracovať na tejto inscenácii. Keď sme sa jej začali venovať, až vtedy sa to stalo súčasťou tohto tvorivého procesu a mojej prípravy stvárnenia postavy Chaplina, ktorá vôbec nie je jednoduchá. Mojou úlohou je ho parodovať, on bol však tak výrazný a tak silný, že to nie je jednoduché. Všetci poznáme Chaplina ako tuláka, zároveň bolo mojou úlohou oboznámiť sa s ním ako s človekom, prečítal som o ňom množstvo článkov,“ dodal predstaviteľ Chaplina v tomto balete Konstantin Korotkov.