Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester pozýva na Vianočný koncert

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na úvod zaznie najznámejšie Concerto grosso g mol Vianočné, op. 6 č. 8 Arcangela Corelliho.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Členovia Slovenského komorného orchestra pozývajú na stredajší (12.12.) Vianočný koncert v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (SF). "Na úvod zaznie najznámejšie Concerto grosso g mol Vianočné, op. 6 č. 8 Arcangela Corelliho," TASR informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Corelli hral Vianočné Concerto v roku 1690 pre potešenie jeho vtedajšieho nového patróna kardinála Pietra Ottoboniho (1667-1740). "Nasledovať budú vianočné kompozície františkána (brata Rádu menších bratov) Juraja Zruneka (1736-1789), ktorý celý svoj život strávil na území dnešného Slovenska," poznamenala na margo skladateľa, ktorého väčšina diel vznikla v žilinskom konvente. Veľmi významné v jeho tvorbe boli pastorely s vianočnou tematikou, ktoré zaznejú v premiére v úprave slovenského skladateľa Petra Jantoščiaka, rovnako ako "zabudnutá" Zrunekova Vianočná omša č. 2 zo zborníka Harmonia pastoralis.

Po boku Slovenského komorného orchestra vystúpi spevácky zbor Bratislava Vocal Consort (Iveta Weis Viskupová zbormajsterka) a sólisti Alena Korekáčová, soprán, Laura Uhorskaiová, alt, Andrej Vancel, tenor, a Tomáš Šelc, bas.

Koncert sa začne o 19. h.