Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Slovensko sa dnes lúči s fotografom Karolom Kállayom

Karol Kállay Foto: TASR/Martin Baumann

Bol známym fotoreportérom, módnym fotografom, portrétistom a krajinárom, spolupracoval s poprednými parížskymi a berlínskymi módnymi časopismi. Trvale pracoval pre rôzne periodiká doma i v zahraničí.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Karol Kállay, jedna z najvýraznejších osobností slovenskej kultúry a jeden z najvýraznejších slovenských fotografov, zomrel 4. augusta 2012 vo veku 86 rokov. Slovensko sa s ním dnes v bratislavskom krematóriu lúči ako s jednou z najvýraznejších osobností slovenskej kultúry.

Viac ako 35 knižných publikácií
Karol Kállay svojím rozsiahlym celoživotným dielom zasiahol do viacerých fotografických odborov, avšak jeho talent sa najviac prejavil vo fotografickej reportáži. Rodák z Čadce na Kysuciach (*26.4.1926) vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. V rokoch 1948-1953 pracoval na viacerých miestach ako inžinier - ekonóm. Od roku 1953 začal pôsobiť ako slobodný umelec a o rok neskôr vydal svoju prvú knihu Slovenské rieky. Samostatne vystavoval od roku 1956.

Na snímke Karol Kállay.
Foto: TASR/Rudolf Bihary
Známy po celom svete
Má za sebou viac ako 35 knižných publikácií a stovky výstav po celom svete. Fotografoval profesionálne ako fotoreportér, módny fotograf, portrétista a krajinár. Spolupracoval s poprednými parížskymi a berlínskymi módnymi časopismi, trvale pracoval pre rôzne periodiká doma a v zahraničí. Počas svojej kariéry fotografoval napríklad pre GEO Hamburg, pre magazíny Spiegel, Stern, Focus, Manager Magazin, Paris Match, Illustré, Sport International, Tutto Turismo a iné. Bol členom prestížnej agentúry Bilderberg v nemeckom Hamburgu a jeho reportáže sú známe po celom svete.

Získal aj cenu UNESCO
Prvú knihu Slovenské rieky vydal v roku 1954. Veľký úspech a uznanie mu priniesla kniha Italy Today. Ďalšie Kállayove knihy Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Preslávili ho aj publikácie o Tokiu, Ríme, Mexiku či Slovensku. Kniha fotografií Karola Kállaya s názvom Bratislava moja prišla na pulty knižných obchodov v októbri 2011. Veľká reprezentatívna kniha zachytáva atmosféru Bratislavy v rokoch 1944 až 1964, ako ju vnímal autor.

Na snímke výstava fotografií slovenského fotografa Karola Kállaya
Foto: TASR/Martin Baumann
Karol Kállay bol členom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie (FIAP), získal titul EFIAP (Excellence de la Féderation Internationale de ĺArt Photographique). Redakcia magazínu GEO v Hamburgu mu v roku 1992 udelila titul Fotograf roku 1992. Svojimi knihami a fotografiami výrazne reprezentoval Slovensko doma i v zahraničí.

Čestné občianstvo mesta Čadca
Pri fotografovaní vydržal dlhých 30 rokov, čo sám považoval za poriadny výkon. Primátor Čadce Milan Gura mu udelil 3. októbra 2011 čestné občianstvo mesta pri príležitosti jeho životného jubilea 85 rokov. Vo februári tohto roku získal ocenenie Bratislavská čučoriedka v kategórii osobnosť za celoživotný prínos vo fotografickom umení a reprezentáciu Bratislavy doma aj vo svete.