Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovensko má elitných svetových fotografov, patrí k ním F. Kulisev

Chuqinanta, Chile Foto: Filip Kulisev

Filip Kulisev je držiteľom certifikátu a najvyššieho titulu Master QEP (Qualified European Professional Photographer) ako druhý na svete v kategórii príroda.

Las Vegas/Bratislava 11. februára (TASR) - Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev sa dostal medzi elitu svetových fotografov za rok 2012. Ich diela sú súčasťou publikácie International Masters of Photography, ktorú vydalo americké vydavateľstvo World Wide Art Books špecializujúce sa na vydávanie kníh o svetových umelcoch. Najlepšie fotografie z publikácie sa objavili aj na výstave, ktorú v sobotu (9.2.) otvorili v Múzeu umenia v Las Vegas a potrvá do 23. marca.

"Cieľom tejto výstavy aj unikátnej publikácie International Masters of Photography je vytvorenie kroniky, ktorá každoročne zmapuje, čo zaujímavé sa deje v oblasti fotografie po celom svete. Predstaví práce najlepších fotografov z čo najväčšieho množstva rôznych žánrov," povedala pri príležitosti otvorenie výstavy a predstavenia publikácie kurátorka Despina Tunbergová.

Kniha International Masters of Photography na viac ako 300 stranách v muzeálnej kvalite predstavuje 151 fotografov. Filip Kulisev je vo výbere ako jediný Slovák. "V súčasnosti je to jeden z najlepších fotografov prírody na svete. Každá jeho snímka je sama osebe fotografickou lekciou," dodala Tunbergová.

Na výstave predstavil Kulisev fotografie polárnej žiary z Nórska, horúceho prameňa v tvare oka Grand Prismatic či údolia islandskej rieky Hvitá. Vďaka týmto záberom si pred niekoľkými týždňami vyslúžil titul Európsky fotograf roka 2012 v kategórii príroda. "To, že si ma vydavatelia tejto publikácie všimli, považujem za svoj veľký úspech. Je to zároveň aj príklad a povzbudenie pre ďalších slovenských fotografov, ktorí budú mať šancu uspieť v ďalších rokoch," zdôraznil Kulisev.

International Masters of Photography je prvou knihou o súčasných fotografoch zo všetkých fotografických žánrov z celého sveta. Prioritne je určená pre tisíc najväčších múzeí, galérií a agentúr vo svete.

Filip Kulisev je držiteľom certifikátu a najvyššieho titulu Master QEP (Qualified European Professional Photographer) ako druhý na svete v kategórii príroda. V januári 2012 sa stal prvým profesionálnym fotografom z krajín strednej a východnej Európy, ktorý získal v Londýne, v kategórii prírodné scenérie, najvyššie ocenenie, certifikát a titul Fellow od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (FBIPP). Je len tretím a najmladším držiteľom tohto ocenenia na svete. Zároveň je autorom štyroch publikácií o najkrajších miestach na našej planéte.