Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Slováci v maďarských Mlynkoch pokračovali v tradícii festivalu šišiek

Slováci v Maďarsku pokračovali v tradícii festivalu šišiek a v rámci tohtoročného fašiangového obdobia usporiadala Slovenská samospráva v Mlynkoch (SSM) v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) už XI. ročník Pilišskej kavalkády a šiškového festivalu. Na snímke ponuka šišiek. Mlynky 10. februára 2018. Foto: TASR – Ladislav Vallach

V severomaďarskej obci Mlynky otvorili XI. ročník Pilíšskej kavalkády a šiškového festivalu.


Mlynky/Bratislava 10. februára (TASR) - Slováci v Maďarsku pokračovali v tradícii festivalu šišiek a v rámci tohtoročného fašiangového obdobia v sobotu usporiadala Slovenská samospráva v Mlynkoch (SSM) v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) už XI. ročník Pilíšskej kavalkády a šiškového festivalu.

"Nie je to špecifická krajanská záležitosť, fašiangy sa oslavujú všade na celom Slovensku v každej dedine, a rovnako tak aj v slovenskom prostredí na Dolnej zemi," reagoval pre TASR podpredseda Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Peter Prochácka.

"Ale ona je skrátka významná tým, že táto tradícia prežila v tom väčšinovom neslovenskom období, a je naďalej udržiavaná. Je veľmi populárna a stretávajú sa tí krajania Slováci tu, interagujú medzi sebou, rozprávajú sa, a toto samo o sebe má taký ten posilňujúci účinok na to národné povedomie,"
dodal Prochácka.



"V susedných dedinách žijú aj Nemci, tam býva aj nemecká národnosť (národnostná menšina). To je pre mňa zaujímavé, že tu na tomto podujatí sa stretnú aj z inej národnosti, nielen Slováci, ale aj Nemci. Ale prišli napríklad v niektorom roku aj zo Srbska, aj z Rumunska, často prídu aj zo Slovenska. Toto je také podujatie, kde sa stretnú národnosti, kde sa stretnú ľudia, ktorí sa dobre vedia spolu zabaviť, a je to veľmi dobrý pocit," povedala Szilvia Glücková Salgaiová z organizačného tímu festivalu.

Z doterajších ročníkov zaznamenali podľa jej slov najvyššiu účasť vlani na jubilejnom ročníku, keď prišlo vyše 3000 ľudí. Tento rok prišlo do Mlynkov menej návštevníkov, dôvodom okrem horšieho počasia mohla byť aj skutočnosť, že v rovnakom čase boli v Budapešti a v celom Maďarsku viaceré iné podujatia, dodala Glücková Salgaiová.



"Ja mám veľmi rada šišky, už som aj kúpila, čo si odnesiem domov. Zvykla som ich doma pripravovať, keď som mala doma rodinu, síce vnučky a rodinu mám teraz v Taliansku, pravda tam žijú,"
povedala Anna Fúziková Csörgölová, bývalá riaditeľka Slovenskej školy v Budapešti, ktorá je na festivale už tretíkrát.

"Veľmi chutné, tešíme sa. Chodievame sem už niekoľko rokov pravidelne zo Štúrova. My sme miestny odbor Matice slovenskej, taká partia pravidelne tu v Mlynkoch u našich priateľov Slovákov a partia zo Slovenska. Keď sa podarí, aj pri iných príležitostiach sa stretávame. Som rád, že sme tu, verím, že budeme tu, aj keď budú ďalšie programy. Hlavne výstup na Piliš v máji, a v lete stretnutia, keď sa urobia programy spoločne,"
konštatoval predseda Jaroslav Janok.

Festival sa začal slávnostnou omšou v miestom rímskokatolíckom kostole a pokračoval fašiangovým sprievodom obcou od kostola až do Strediska pilíšskych Slovákov, kde pripravili organizátori množstvo programov pre celé rodiny. Hosťami tohtoročného festivalu bol folklórny súbor Partizán z Banskej Bystrice.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) tth mia