Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Skokanom roka 2012 v Slávikovi bola kapela Peter Bič Project

Na archívnej snímke vtedajší členovia Peter Bič Projekt pózujú v autobuse, v ktorom absolvujú turné po Slovensku, zľava spevák a gitarista Peter Bič, speváčka Dáška Kostovčík a spevák Ivo Bič, počas tlačovej konferencie o pripravovanom turné Peter Bič Projekt a hostia Just a TOUR 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Kategóriu speváci vyhral Peter Cmorik, keď získal 5616 hlasov, bol to jeho piaty zlatý slávik od začiatku ankety.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Budova bratislavskej Reduty bola po rekonštrukcii slávnostne otvorená 26. januára 2012. Sídlo v nej má Slovenská filharmónia. Hrad Krásna Hôrka 10. marca vážne poškodil veľký požiar, ktorý zrejme spôsobili dvaja malí chlapci. Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval 1. júla Mariána Chudovského za generálneho riaditeľa SND. Novým generálnym riaditeľom RTVS sa 1. augusta stal Václav Mika.

Chlapci z Nitry, teda kapela Desmod sa usadila na zlatej pozícii, aj v pätnástom ročníku vyhrala s počtom hlasov 8176, bol to ich siedmy zlatý slávik po sebe. Zároveň jej patrilo ocenenie absolútny slávik. Druhá skončila skupina IMT Smile (4732), tretia skupina Elán (4070). Štvrtú pozíciu obsadili Horkýže Slíže (3528), piatu Peter Bič Project (3003). Na šiestom mieste boli No Name, na siedmom Ine Kafe, na ôsmom vokálna formácia Fragile, na deviatom Gladiator a desiatom formácia H16.

Na zlatej pozícii v kategórii speváčky je Tina, ktorá obhájila minuloročné prvenstvo, získala 6526 hlasov. Na druhom mieste bolo nové meno, speváčka Celeste Buckingham (6444), tretia Zuzana Smatanová (5383), štvrtá pozícia patrila Kataríne Knechtovej (5160), piata Jane Kirschner (4631). Šiesta skončila Kristína, siedma Mária Čírová, ôsma Dara Rolins, deviata Nela Pocisková a desiata Marika Gombitová.

Kategóriu speváci vyhral Peter Cmorik, keď získal 5616 hlasov, bol to jeho piaty zlatý slávik od začiatku ankety, druhý bol Miro Žbirka (5023), tretí Richard Müller (4911), štvrtý Marián Čekovský (4782), piaty Majk Spirit (4557). Na šiestej pozícii skončil Ego, na siedmej Pavol Habera, ôsmej Rytmus, deviatej Andy Ďurica a desiatej Adam Ďurica.

Skokanom roka bola kapela Peter Bič Project, objavom roka Celeste Buckingham, cenu videoklip roka dostal Ego za klip Žijeme len raz, rádioslávikom Peter Bič Project so skladbou Hey Now.

Viacerí interpreti a skupiny prišli v roku 2012 s novými platňami. Vo februári vydala Katarína Knechtová druhý sólový album Tajomstvá, v apríli prišli IMT Smile s albumom Rodina, Miro Jaroš vydal v máji album Všetko najlepšie, tretiu platňu s názvom Na slnečnej strane sveta predstavila v júni Kristína, v júli uviedla skupina Desmod Javorový album, Peter Lipa prišiel s platňou Lipa 68, Sima Martausová predstavila debutový album Vyzliecť si človeka, v septembri vydala Para šiestu platňu Menšina, v októbri prichádza na trh Complete Box Mira Žbirku, ktorého obsahom bolo 15 CD s jeho platňami, v novembri uviedli Horkýže Slíže album St. Mary Huana Ganja, rovnako v novembri vydal Ego platňu Žijeme len raz.