Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Skupina Peter Bič Project predstavila nový album Dream

Na snímke skupina Peter Bič Project. Foto: TASR

Dve zo skladieb, Where Did You Go a Skúšame sa nájsť už s úspechom rotujú v slovenskom éteri.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Slovenská kapela Peter Bič Project vydala nový, v poradí tretí štúdiový album s názvom Dream. Predstavili ho v stredu večer (6.12.) na stretnutí s médiami v Bratislave. Do života ho uviedol herec Vladimír Kobielsky, spolužiak Petra Biča z košického konzervatória.

Nový album ponúka desiatku nových skladieb, sú nimi The Greatest Party, Hero, Where Did You Go, Fake Love, Dream, Winter Snow, Skúšame sa nájsť, Wicked Game, Stále ťa mám a Childhood. Dve z nich, Where Did You Go a Skúšame sa nájsť už s úspechom rotujú v slovenskom éteri.

„V roku 2015 sme vydali album Just a Story, odohrali sme turné, ktoré bolo super a ktoré sme si užili. Potom nastala zmena, keď speváčka Dáša a klávesák Matúš odišli z kapely a ja som nevedel, čo sa bude diať. Bolo to také obdobie, kedy som fakt nevedel, čo budem robiť, či budem vôbec pokračovať s kapelou. Do toho prišla Viktória so Zolim, kedy som si povedal, že asi by sme mali pokračovať. Písali nám ľudia, aby sme robili ďalej muziku. Tak sme začali pracovať na nových pesničkách a je tu album, ktorý je pre mňa jeden z mojich najlepších,“ uviedol pre TASR k vzniku albumu Peter Bič.

„Album ponúka desať piesní, osem anglických, jedna z nich je prevzatá, a dve slovenské. Nie som zástancom prevzatých vecí, ale táto Wicked Game je taká osudová pieseň, kedy som stretol Viki a ona mi poslala pesničku, jej prvé demo, ktorým sa u mňa odprezentovala a bola to práve táto skladba. Preto sme ju aj dali na album. Nechceme sa škatuľkovať, som muzikant, ktorý za 20 rokov hral s veľa umelcami, z ktorých bol každý iný. Nebol som len rockový gitarista, prešiel som všetkými žánrami, baví na robiť pesničky, ktoré nie sú rovnaké. Album Dream je viac osobný, je viac o vnútri, čo sme cítili, čo sme zažívali v kapele,“ dodal líder kapely.

„Prežívam s kapelou krásne obdobie, keď človek robí niečo, čo naozaj miluje, tak s radosťou chodí do práce. Ja moje pôsobenie v kapele neberiem ako prácu a som šťastná, že to môžem robiť. Zo začiatku som skúšala písať texty, vlastne skladba Skúšame sa nájsť je z polovice môj text, druhú polovicu napísal Vlado Krausz a som mu veľmi vďačná. Na albume je aj jedna moja pesnička, volá sa Childhood a je o mojom detstve. Zložila som ju doma a s malou dušičkou som s ňou prišla do kapely. Chalanom sa zapáčila do tej miery, že ju dali na album, z čoho sa veľmi teším,“ dodala pre TASR speváčka Viktória.



„Prešli sme rôznymi problémami, personálnymi zmenami v kapele, čo človeku nepridá na nálade. Ale teším sa z toho, že sme tu a so zmeneným tímom, s novou speváčkou sme zmenili aj repertoár, ľudia na to reagujú veľmi pozitívne, čo je pre nás veľká úľava a radosť zároveň,“ doplnil spevák Ivo Bič.

Skupina Peter Bič Project vznikla v roku 2010, založil ju líder a gitarista kapely Peter Bič. Boli predkapelou švédskych Roxette na ich koncerte 6. júna 2011 v Košiciach. V októbri 2012 vydali debutový album Say It Loud (2012), na ktorom bol veľký hit Hey Now, ktorý získal v roku 2013 cenu SOZA pre najhranejšiu skladbu. Úspešná pieseň bodovala aj za hranicami Slovenska. Druhý album Just a Story vydala skupina v apríli 2015. Na sklonku roka s ním skupina absolvovala celoslovenské turné s názvom Just a Tour. V závere leta 2016 sa v kapele udiali dve personálne zmeny na poste speváčky a hráča na klávesových nástrojoch. Tretím je album Dream z novembra 2017. Hitmi z neho sú piesne Where Did You Go a Skúšame sa nájsť.

Skupina hrá v zložení Peter Bič (gitary), Viktória Vargová (spev), Ivo Bič (spev), Zoli Tóth (klávesy), Vlado Čekan (basgitara), Jozef Zima (bicie) a Fero Jano (husle).