Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Gladiator koncertuje na prvom akustickom turné po Slovensku

Skupina Gladiator, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Po koncertoch v Trnave, Turzovke, Námestove a Nitre sa 6. decembra stretne s fanúšikmi v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Známa slovenská skupina Gladiator odštartovala v novembri svoje prvé akustické turné. Po koncertoch v Trnave, Turzovke, Námestove a Nitre sa 6. decembra stretne s fanúšikmi v bratislavskom Ateliéri Babylon.

Kapela okrem overených hitov, akými sú Láska, Bonboniéra, Keď sa láska podarí či Kúpim si pekný deň, predstaví aj staršie skladby v prearanžovanom akustickom prevedení, ktoré už dlhodobo nehrávala. Budú medzi nimi skladby ako Viem, kde boh spí, Okno z prstov, Pieseň čiernych vrán, ale napríklad aj skladba zo sólového albumu speváka Mika Hladkého Achillova päta. Príjemné večery s hudbou skupiny budú sprevádzané príjemnou atmosférou a prerozprávanými príbehmi z reálneho života chalanov z kapely.

„Prerobiť rockové vypaľovačky ako Hlavu maj hore či Nemôžem dýchať do akustickej formy nás veľmi baví, pretože skladby týmto dostávajú úplne iné pocity a nálady,“ uviedol pre médiá Miko Hladký, spevák a frontman skupiny. Zároveň dodal: „Okrem toho sa tešíme, že si zahráme aj veci zo starých albumov ako Babylon hotel alebo Cesta do neba, aj na blízky klubový kontakt s našimi fanúšikmi, ktorý bude iný ako na koncertoch v halách a na festivaloch.“

Gladiator bude celé turné mapovať, celú atmosféru zo všetkých miest bude zaznamenávať na nahrávke, ktorá bude vydaná na CD nosičoch, ako aj na stále populárnych vinylových nosičoch.

Gladiator Akustik Tour 2017/2018 bude pokračovať v budúcom roku koncertom 18. januára v Partizánskom, ďalšími mestami budú Prievidza (11.2.), Nové Mesto nad Váhom (14.2.), Trenčín (15.2.) a Sielnica Sliač (17.2.).

Skupinu Gladiator založila v roku 1991 trojica bratov Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich anglicky spievaný debutový album Designation. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. V roku 1993 vychádza ich druhý anglický štúdiový album Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydávajú ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom Legal Drug, vydanom v roku 1997 bola záverečnou piesňou aj prvá so slovenským textom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú skladby v slovenčine. V roku 1998 vydali album Viem, kde boh spí, na ktorom boli hity Divoký dážď a Raz tam v uličkách. V roku 2000 vychádza album Babylon hotel s hitmi Kúpim si pekný deň, Láska, Pesnička o Medulienke a Dnes je skvelý deň.

Ich postavenie na slovenskej hudobnej scéne potvrdili aj albumy Cesta do neba (2004), Mesto (2006) a Ako predtým (október 2007). V novembri 2008 vydali DVD a CD Live a v závere októbra 2009 album s názvom Hlavu maj hore. V ankete Slávik obsadili za rok 2008 piate miesto, za rok 2009 boli tretí, za rok 2010 na štvrtom mieste, za rok 2011 na šiestom a za rok 2012 na deviatom mieste. K 20. výročiu kapely vydali v septembri kompilačný dvojalbum Gladiator 20 rokov / 1991-2011 aj knihu s rovnakým názvom a podtitulom „...ako to naozaj bolo“. V júni 2014 vydali nový singel Na kom ti záleží, bol zároveň avízom na nový album 13, ktorý vydali v októbri 2014. Na svojom konte majú trinásť štúdiových, tri kompilácie a jeden live album.