Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Skupina Ad Acta vydáva album Posledný let

Foto:

Situácia tvorivej hudobnej latencie trvala až do roku 2006, aj keď každý z členov bol hudobne aktívny v iných zoskupeniach a osobitý hudobný výraz nadobudnutý práve v Ad Acte využíva každý po svojom.

Bratislava 20. mája (TASR) – Skupina Ad Acta vydala v týchto dňoch debutový album s názvom Posledný let. Na etikete vydavateľstva EastWest Promotion prináša hudobne aj textovo vyzreté dielo, založené na autorskej invencii levického skladateľa a gitaristu Petra Krišku.

Súčasné medzinárodné zloženie s výborným speváckym prejavom ďalšieho Levičana Juraja Zaujeca, budapeštiansko-lučeneckou rytmikou Peter Szendöfi & Tibor Borský a hráčom na klávesových nástrojoch Robertom Vargom rovnako z Budapešti namiešalo vydarený kokteil 11 pôvodných autorských skladieb s pevne zapustenými koreňmi vo funky, jazz & blues, rocku a akustickej hudbe. Jednotlivé kompozície ponúkajú netradičné postupy s využitím zvuku priečnej flauty v symbióze s tradičnými elektricko-akustickými nástrojmi.

Vznik skupiny Ad Acta sa datuje do roku 1987, keď sa gitarové duo Peter Kriška & Peter Kleja rozhodlo rozšíriť rozsah nástrojov a preniesť svoje hudobné nápady do širšej hudobnej roviny. Postupne sa skupina etablovala do podoby, v ktorej pôsobila ďalšie štyri roky. Táto fáza kapely bola mimoriadne plodným a tvorivým obdobím, kapela koncertovala, hrala v rôznych kluboch a na festivaloch, nahrávala v štúdiu Slovenského rozhlasu v Košiciach. Skupina nepodlieha komerčným hudobným prúdom. Najdôležitejšími podujatiami, na ktorých kapela hrala, boli nepochybne Jazz Fest v Žiline a predovšetkým I. ročník festivalu Jazz Prešov, na ktorom sa predstavila v novom, elektrickejšom sounde, ktorý predznamenal ďalší vývoj skupiny. Účasť na tomto festivale vo februári 1992 bola však dočasne labuťou piesňou kapely, lebo po ukončení vysokoškolských štúdií sa členovia rozpŕchli po Slovensku a riešili veci prozaickejšie, akými nepochybne sú práca, základná vojenská služba a podobne.

Situácia tvorivej hudobnej latencie trvala až do roku 2006, aj keď každý z členov bol hudobne aktívny v iných zoskupeniach a osobitý hudobný výraz nadobudnutý práve v Ad Acte využíva každý po svojom. Po poznaní, že obnovenie kapely by pravdepodobne v pôvodnej zostave nebolo efektívne, rozhodlo sa duo gitaristov skupiny opäť oživiť, pretože pociťujú naliehavý odkaz tejto hudby vo svojom vnútri. V súčasnosti sa stabilizoval repertoár na širokom poli hudby medzi žánrami blues, jazz či rock.

TASR informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.